Φροντίδα Ινδικού Χοιρίδιου!

Δημιουργώντας τον κατάλληλο χώρο για το Ινδικό χοιρίδιο

Τα ινδικά χοιρίδια αποτελούν αξιαγάπητα κατοικίδια που μπορούν να προσφέρουν πολλή χαρά και τρυφερότητα σε μικρούς και μεγάλους.

Αν και λίγο ντροπαλά στην αρχή, μόλις σας μάθουν γίνονται εξαιρετικά χαδιάρικα και απολαμβάνουν κάθε λεπτό αγκαλιάς που θα τους προσφέρετε. Επειδή όμως τα ινδικά χοιρίδια είναι από τα κατοικίδια που περνούν πολλές ώρες της ημέρας μέσα στο κλουβί τους, είναι πάντα καλύτερα να τα υιοθετείτε ανα ζεύγη για να έχουν συνέχεια παρέα. Φροντίστε ωστόσο να αποφύγετε τα ζεύγη αρσενικών-θηλυκών, αν δεν στοχεύετε στην αναπαραγωγή.Όταν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα ινδικό χοιρίδιο, φροντίστε να του έχετε εκ πρωιμίου εξασφαλίσει την κατάλληλη κατοικία ώστε να βρει καταφύγιο κάπου όταν το πρωτοφέρετε στο σπίτι. 

Τα ινδικά χοιρίδια ζουν σε κλουβιά που όμως δεν πρέπει να είναι μικρότερα από ένα τετραγωνικό μέτρο για να ζήσουν άνετα δύο ινδικά χοιρίδια. Μπορείτε να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε τα κλουβιά από απλά υλικά, αποφύγετε ωστόσο το σύρμα και γενικά το σίδηρο, καθώς σκουριάζει και δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για το κατοικίδιό σας. Μην αμελήσετε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις ώστε το ζωάκι να παίρνει αρκετό αέρα και φως, είτε μιλάμε για τρύπες στο υλικό του σκελετού του κλουβιού, είτε για διχτυωτό περίβλημα, είτε για οτιδήποτε άλλο. Φροντίστε επίσης το κλουβί να μην «πατάει» κατευθείαν πάνω στο έδαφος για να παραμένει στεγνό. Ένας απλός τρόπος να το επιτύχετε αυτό, είναι η τοποθέτησή του πάνω σε πόδια ή σε τούβλα. 

Το κλουβί του ινδικού χοιρίδιου είναι προτιμότερο να φιλοξενείται εντός του σπιτιού, καθώς πρόκειται για ζώα που δεν αντέχουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε είναι χαμηλές, είτε υψηλές. Μπορείτε πάντα να «μετακομίζετε» την κατοικία του φίλου σας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει και με δεδομένο ότι η κατασκευή του κλουβιού είναι αδιάβροχη για προστασία από τη βροχή και ότι έχει αρκετό σκιερό χώρο για προστασία από τον ήλιο. 

Σε καμία περίπτωση μην τοποθετήσετε το κλουβί των ινδικών χοιριδίων μέσα σε γκαράζ (όπου οι αναθυμιάσεις από τη βενζίνη μπορεί να αποβούν μοιραίες) ή μέσα σε θερμοκήπιο (όπου η ζέστη μπορεί να τα εξαντλήσει). Μέσα στο κλουβί, καλύψτε την επιφάνεια με μπόλικα τρίμματα από εφημερίδα ή/και άχυρο, ή όποιο άλλο υλικό μπορεί να βρείτε στην αγορά που θα χαρακτηρίζετε ως κατάλληλο. Μέσα σε αυτό θα παίξουν, θα ζεσταθούν και θα αναπαυτούν. Εξασφαλίστε τους ένα δοχείο για νερό και δοκιμάστε να τα μάθετε να πηγαίνουν για την  ανάγκη τους σε ειδικά διαμορφωμένο δοχείο με άμμο (μέσα στο κλουβί). Γεμίστε το με διάφορα αγορασμένα ή αυτοσχέδια παιχνίδια, όπως σωλήνες μέσα από τους οποίους χωρούν να περάσουν χωρίς κίνδυνο, μπάλες, κρεμαστά χάρτινα πουλιά, κ.α.

Πέραν των βασικών που οφείλετε να προσφέρετε στο ινδικό σας χοιρίδιο, το σημαντικότερο όλων είναι η αφοσίωση και η καθημερινή σας ενασχόληση, προκειμένου να έχετε ένα ευτυχισμένο, υγιές και ζωηρό ζωάκι, που θα σας κρατάει συντροφιά για τα επόμενα 4-5 χρόνια της κοινής σας ζωής.

Ενδεδειγμένη διατροφή για τα ινδικά χοιρίδια

Ποια είναι η σωστή διατροφή για να είναι υγιές και χαρούμενο το ινδικό χοιρίδιό μας;

Τα ινδικά χοιρίδια τρέφονται κυρίως με σπόρους, λαχανικά και φρούτα. Αναμφίβολα, πρώτο μας μέλημά είναι το πολύ καλό πλύσιμο των παραπάνω τροφίμων (πλην βεβαίως των ξηρών καρπών), ώστε να αποφύγουμε τυχόν τροφική δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα ή άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο από πού μαζεύουμε φυτά για να ταϊσουμε τα ινδικά χοιρίδια και κυρίως τι μαζεύουμε εκτός και αν είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κάποιο δηλητηριώδες φυτό. Σημαντικό είναι επίσης να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει τα λαχανικά να είναι από το ψυγείο και σε χαμηλή θερμοκρασία.

Ως χορτοφάγα ζώα, τα ινδικά χοιρίδια, εκ φύσεως τρώνε συνεχώς. Εάν λοιπόν περιορίσετε τη διατροφή του σε ένα ή δύο γεύματα την ημέρα, το ζωάκι σας θα είναι συνεχώς πεινασμένο και θα καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Το πεπτικό σύστημα του χοιριδίου είναι «προγραμματισμένο» για συχνή λήψη μικρών ποσοτήτων τροφών. 

Διαφορετικές διατροφικές συνήθειες προκαλούν σημαντικές διαταραχές στον οργανισμό του. Επιπλέον, στερώντας του τη συνεχή ροή τροφής το στερούμε από τη κύρια απασχόλησή του, δηλαδή, το μάσημα της τροφής.  

Σημαντικό, λοιπόν είναι να του προσφέρουμε σε μικρές δόσεις πολλές φορές την ημέρα διάφορα είδη πράσινης τροφής, λαχανικών και φρούτων. Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο του ζώου. Με κάποιες δοκιμές στην αρχή  μπορεί ο καθένας να μάθει τις διατροφικές απαιτήσεις του ζώου σε χορταρικά καθημερινά.  

Επίσης, καλό είναι να υπάρχει και ξηρή τροφή σε συνδυασμό με τα λαχανικά για να προσλαμβάνει έξτρα βιταμίνες, κυρίως C, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε να διατηρούμε πάντα το δοχείο του με καθαρό νερό. Μια ειδική πέτρα είναι απαραίτητη στο κλουβί του για την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου, καθώς και για το ακόνισμα των δοντιών του. 

Όλα όσα χρειάζεται το ινδικό μας χοιρίδιο για να είναι ευτυχισμένο!

Μπορεί το ινδικό μας χοιρίδιο να είναι ιδιαίτερα... καλόβολο κατοικίδιο, όμως, δεν πρέπει να παραμελούμε τις καθημερινές του ανάγκες!
Η περιποίηση του ινδικού χοιριδίου δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Ωστόσο, θέλει προσοχή και επιμέλεια!

Καταρχήν θα πρέπει να αλλάζουμε τακτικά το υπόστρωμα του κλουβιού του και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να κρατήσουμε τον χώρο του καθαρό. Η μυρωδιά των ούρων του μπορεί να γίνει ανυπόφορη και σίγουρα θα γεμίσει τον χώρο με βακτήρια, οπότε η συχνή αλλαγή του υποστρώματος είναι επιτακτική.

Μία άλλη ιδιαιτερότητα είναι πως τόσο τα δόντια του όσο και τα νύχια του χρειάζονται ακόνισμα. Τα δόντια στα τρωκτικά δεν έχουν ρίζες και μεγαλώνουν συνεχώς όπως τα νύχια. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να τοποθετήσουμε μία πέτρα για το ακόνισμα των νυχιών και διάφορα ξύλα για να ροκανίζει τα δόντια του. Αν δεν ροκανίζει τα δόντια του, θα πρέπει να το πάμε σε κτηνίατρο, όπου με την κατάλληλη επέμβαση θα μικρύνει το μήκος των δοντιών. Το ακόνισμα μπορεί να γίνεται και με διάφορα συμπληρώματα διατροφής όπως σκληρό ψωμί, κλαδάκια οπωροφόρων δέντρων, καθώς και ράβδοι με σπόρους, ή και άλλα σκευάσματα σε διάφορα σχήματα, τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε από το pet-shop.

Αν το ινδικό μας χοιρίδιο έχει μακρύ τρίχωμα, θα χρειαστεί περιποίηση και χτένισμα. Προτού ξεκινήσουμε την διαδικασία αυτή, θα πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε το τρίχωμά του από το σανό και τα ροκανίδια, να κόψουμε τους κόμπους που πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί, όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα, γιατί αν προσπαθήσουμε να το χτενίσουμε χωρίς να τα κάνουμε, θα το πονέσουμε.

Αν το ζωάκι μας έχει κοντό τρίχωμα, η περιποίησή του είναι πιο εύκολη, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να το χτενίζουμε με μία βούρτσα που έχει φυσικά δόντια, προκειμένου να απομακρύνουμε τις νεκρές τρίχες. 

Τηρώντας με προσοχή τα παραπάνω, θα εξασφαλίσετε μία ποιοτική και υγιεινή ζωή στον μικρό σας φίλο!

Ινδικά χοιρίδια, οι προϋποθέσεις για να γίνουν ζώα συντροφιάς και η φροντίδα τους!

Ιδανικά για κατοικίδια ζώα κι αν τα υιοθετήσετε δεν θα το μετανιώσετε καθόλου. Έχουν όμως κι αυτά τις ανάγκες τους για να είναι υγιή και ευτυχισμένα!

Είναι γεγονός, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη χαριτωμένη εμφάνιση τους! Τα ινδικά χοιρίδια παρόλο που είναι ιδιαίτερα κοινωνικά με τους ανθρώπους, τους αρέσει να ζούνε σε ομάδες, επομένως καλό θα ήταν να υιοθετήσετε ακόμη ένα. Κι αν δεν θέλετε να καταλήξετε με μία ολόκληρη οικογένεια από ινδικά χοιρίδια, καθότι πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς, πρέπει να προτιμήσετε δύο του ίδιου φύλου. Να έχετε επίσης υπόψη ότι η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη από εκείνη ενός σκύλου ή μιας γάτας και κυμαίνεται από τα 4 έως 8 έτη. Και ερχόμαστε στο θέμα της απόκτησης τους καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπορείτε να το έχετε σπίτι σας, όπως επίσης και ιδιαίτερη φροντίδα, ειδικά όσο αφορά τη διατροφή τους, με δεδομένο ότι έχουν μεγάλη ανάγκη από υψηλά επίπεδα βιταμίνης C.

Προϋποθέσεις για να το αποκτήσετε
-Δεν καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Εάν καπνίζετε πολύ, η συμβίωση για τα ινδικά σας χοιρίδια ενδέχεται να είναι σχεδόν μαρτυρική. Η αναπτυγμένη όσφρηση τους θα τα κάνει να υποφέρουν πολύ περισσότερο και από έναν παθητικό καπνιστή. Πόσο μάλιστα όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν σε εξωτερικό χώρο για να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. 

-Αν ταξιδεύετε συχνά και λείπετε μέρες από το σπίτι, ξανασκεφτείτε το για το αν πρέπει να φέρετε ένα ινδικό χοιρίδιο σπίτι σας. Είναι επίσης δύσκολο να το πάρετε μαζί σας καθώς η αλλαγή περιβάλλοντος, αλλά κυρίως το ίδιο το ταξίδι, δημιουργούν στρες στο ζώο. 
 
-Δεν αντέχουν τη δυνατή μουσική! Τα ινδικά χοιρίδια έχουν εξαιρετική ακοή, αυτό όμως τα κάνει πολύ ευαίσθητα στους θορύβους. Αν επομένως το συνηθίζετε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική στη διαπασών, το ζωάκι σας θα τρομάξει και θα του δημιουργήσετε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
 
Βασικός εξοπλισμός
-Κλουβί
-Σπιτάκι ύπνου
-Κουτί ή κλουβί μεταφοράς
-Πιάτο φαγητού
-Δοχείο νερού
-Υλικό επίστρωσης
-Σανός
-Βασική τροφή
-Πράσινη τροφή
-Τροφή απασχόλησης 
-Αλμυρή πέτρα για γλείψιμο
-Ιδιοσκεύασμα βιταμίνης C

Διατροφή
Είναι πολύ σημαντικό να ταΐζετε τα ινδικά χοιρίδια με τροφή που θα βρείτε στο εμπόριο και που αφορά αποκλειστικά το είδος τους. Για παράδειγμα μη τους δίνετε τροφή κουνελιών αφού όπως προαναφέραμε οι ανάγκες τους σε βιταμίνη C είναι μεγάλες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να την αποθηκεύσουν στον οργανισμό τους, έτσι θα πρέπει να προσλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο μέσα από τη διατροφή τους. Προτιμήστε επίσης την έτοιμη τροφή και για το λόγο ότι από εκεί το ινδικό χοιρίδιο θα εξασφαλίσει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται από το να του δώσετε μεικτό σιτάρι, όπως συνηθίζεται. Επιπλέον επειδή το σιτάρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ενδέχεται να του προκαλέσει διάρροιες. Σημαντικό ακόμα είναι να έχει στη διάθεση του άφθονο σανό γιατί το βοηθάει να ανακουφίζεται από τυχόν προβλήματα δοντιών.

Κλουβί
Μην χρησιμοποιείτε μόνο πριονίδια για το στρώσιμο του εδάφους του κλουβιού. Κι αυτό γιατί περιέχουν λάδι ξύλου που είναι τοξικό. Επιπλέον μπορεί να περιέχουν σκληρά κομμάτια ξύλου που μπορεί να τα τραυματίσουν. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι τα συνδυάσετε με λωρίδες εφημερίδας που διευκολύνει όχι μόνο το καθάρισμα του κλουβιού, αλλά κρατάει και ζεστά τα ινδικά μας χοιρίδια τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Καλή υγιεινή
Τα ινδικά χοιρίδια είναι πολύ ευάλωτα σε μικρόβια και παράσιτα που τους προκαλούν διάφορες ασθένειες και επιπλοκές στην υγεία τους όπως είναι πνευμονία, αδυναμία και απώλεια βάρους. Φροντίστε λοιπόν να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα τους. Για παράδειγμα αν το φαγητό τους και το έδαφος του κλουβιού έχει μολυνθεί από ούρα και περιττώματα που δεν έχουν αποσυρθεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις όπως η σαλμονέλα.

Νύχια
Μην αμελείτε να κόβετε τα νύχια τους. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν τέσσερα δάχτυλα σε κάθε μπροστινό πόδι και τρία σε κάθε πίσω. Τα πίσω νύχια όμως είναι εκείνα που συνήθως μεγαλώνουν γρηγορότερα. Για να κόψετε τα νύχια τους θα χρειαστείτε το ειδικό εργαλείο που θα προμηθευτείτε από κατάστημα με είδη ζώων. Κρατήστε ανάσκελα το ζωάκι σας και παρατηρήστε καλά το σημείο που τελειώνει το δέρμα και συνεχίζει μόνο διάφανο το νύχι. Εκεί θα κόψετε, το διάφανο μέρος, και σε καμία περίπτωση στο σημείο που είναι ζωντανό το "νύχι". Διαφορετικά θα το τραυματίσετε.

Παιχνίδι
Το ινδικό χοιρίδιο έχει όρεξη για πολύ παιχνίδι και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη! Έχετε διαθέσιμο χρόνο; Διαφορετικά μην το προτιμήσετε για ζώο συντροφιάς. Θέλουν να ασχολείστε μαζί τους τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, όχι μόνο για τη δική τους ευχαρίστηση αλλά και για να μπορέσει να σας εμπιστευτεί ώστε να τρώει από το χέρι σας ή να κάθεται για να του κόψετε τα νύχια. Επίσης του αρέσει πολύ το χτένισμα! Η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη του το κάνει να αντιλαμβάνεται πόσο ωραία γούνα έχει και θέλει να τη βλέπει λαμπερή και περιποιημένη. Μην το απογοητεύσετε! 

Ινδικό χοιρίδιο και ασθένειες, μην αμελείτε τα συμπτώματα!

Παρόλο που το ινδικό χοιρίδιο δεν αρρωσταίνει εύκολα, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά την υγεία του. Μάθετε ποια συμπτώματα είναι ύποπτα και τις ασθένειες που κρύβονται πίσω από αυτά!

Το ινδικό χοιρίδιο είναι ένα ζώο που σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι έχει ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα που το κάνει ανθεκτικό σε ασθένειες. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας εφησυχάζει, όπως ισχύει για όλα τα κατοικίδια ζώα, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά την υγεία του. Πολύ καλό σημάδι για την υγεία του ινδικού χοιριδίου είναι τα λαμπερά μάτια, η καθαρή μύτη και το ομοιόμορφο, χωρίς γυμνές επιφάνειες, τρίχωμα. 

Πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στα δόντια του αφού αυτά μεγαλώνουν αρκετά, σ’όλη τη διάρκεια της ζωής του και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Συνήθως τρίβονται μεταξύ τους και διατηρούνται σ’ένα φυσιολογικό μέγεθος, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η σύγκλιση των γνάθων δεν είναι σωστή, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν πολύ και να εμποδίζουν τη λήψη και επεξεργασία της τροφής. Αν παρατηρήσετε συνεχή ροή σάλιου αποτελεί ένδειξη ότι το ζώο ταλαιπωρείται από τα δόντια του. Προσέξτε και το μήκος των νυχιών του, αν είναι πιο μακριά από όσο απαιτείται παραμορφώνουν τα δάχτυλα και δυσχεραίνουν την κινητικότητα του.


Τα ύποπτα συμπτώματα

Μερικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και που χωρίς δεύτερη σκέψη επιβάλλεται να ενημερώσετε τον κτηνίατρο σε περίπτωση που τα αντιληφθείτε, είναι τα εξής: διάρροια, ανορεξία, αδυναμία, τραχύ τρίχωμα, οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα, δύσπνοια, αιματουρία, δυσουρία, καμπούριασμα, κραυγές, αιμορραγίες, σιελόρροια και νευρολογικά συμπτώματα.

Ασθένειες

Όπως προαναφέραμε μπορεί το ινδικό χοιρίδιο να είναι ένα ανθεκτικό σε ασθένειες ζώο, δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα νοσήσει ποτέ. Κάποιες από τις ασθένειες που μπορεί να το ταλαιπωρήσουν είναι: εντεροτοξιναιμία, βακτηριακή εντερίτιδα, παρασιτική διάρροια, βακτηριακή πνευμονία, ουρολιθίαση, δερματοφυτίαση, τραχηλική λεμφαδενίτιδα, ποδοδερματίτιδα, αβιταμίνωση C. Πάντως να ξέρετε ότι ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως είναι οι παραπάνω, είναι η συστηματική καθαριότητα του χώρου που ζει το ινδικό χοιρίδιο. 

Μην αμελείτε ποτέ την υγιεινή του αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσει το ζώο σας. Προσέξτε επίσης πολύ τη θέση του κλουβιού, το ινδικό χοιρίδιο δεν αντέχει τη μεγάλη ζέστη, ούτε και το κρύο. Μπορεί εύκολα να κρυολογήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μην θεωρήσετε ποτέ ως ιδανικό χώρο για την τοποθέτηση του κλουβιού τα σημεία πάνω ή μπροστά σε εστίες θέρμανσης, είναι μεγάλο λάθος! Αποφύγετε επίσης και τα ρεύματα αέρα. 


Πάντως οι ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος για ένα ιδανικό χοιρίδιο θεωρείται μια θερμοκρασία από 20 έως 24 C και υγρασία γύρω στο 50%. Ανάλογα θα πρέπει να φροντίζετε και για την καλή του διάθεση, αυτό σημαίνει πως το κλουβί του θα πρέπει να περιέχει όλα όσα χρειάζεται για να περνάει ευχάριστα την ώρα του και να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του. 

Όσοι έχετε ινδικό χοιρίδιο σπίτι σας θα γνωρίζετε πως είναι ένα πολύ δραστήριο ζώο, με τις περισσότερες ώρες της ημέρας να είναι ξύπνιο. Επομένως πρέπει να έχει συνεχή πρόσβαση σε τροφή και καθαρό νερό, να έχει αρκετό σανό στη διάθεση του, αλμυρή πέτρα για γλείψιμο για τη λήψη ανόργανων ενώσεων, ιδιοσκεύασμα βιταμίνης C και τα κατάλληλα παιχνίδια για να περνάει ευχάριστα το χρόνο του τις ώρες που δεν θα μπορείτε εσείς να ασχοληθείτε μαζί του. 

Τέλος θα πρέπει να σας πούμε ότι το ινδικό χοιρίδιο στρεσάρεται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα όταν αισθανθεί ότι απειλείται, ακινητοποιείται ή τινάζεται. Έτσι αποφύγετε τους θορύβους, όπως είναι η δυνατή μουσική και οι φωνές, αν επιθυμείτε το ζώο σας να είναι ευτυχισμένο και να αισθάνεται ασφάλεια στο περιβάλλον που ζει, μαζί με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται.  

Η σπουδαιότητα της βιταμίνης C για το ινδικό χοιρίδιο!

Τα ινδικά χοιρίδια έχουν άμεση ανάγκη από βιταμίνη C, σε καθημερινή βάση, αφού δεν μπορούν να την παράγουν στον οργανισμό τους συγκριτικά με άλλα τρωκτικά. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες όπως είναι το σκορβούτο!

Παρόλο που το ινδικό χοιρίδιο ανήκει στην οικογένεια των τρωκτικών, είναι το μοναδικό που δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C στο σώμα του. Για το λόγο αυτό είναι ευάλωτο απέναντι σε ασθένειες όπως είναι το σκορβούτο που αν δεν αντιμετωπιστεί και εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει μέχρι το θάνατο. 

Όσοι έχετε ινδικό χοιρίδιο στο σπίτι σας θα είστε σίγουρα ενημερωμένοι γι’αυτή την ιδιαιτερότητα του οργανισμού του ενώ όσοι σκοπεύετε να αποκτήσετε θα πρέπει αντίστοιχα να είστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι για την ευθύνη που αναλαμβάνετε αφού το ινδικό χοιρίδιο πρέπει να προσλαμβάνει καθημερινά βιταμίνη C. 


Πριν το φέρετε σπίτι σας φροντίστε να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση, ώστε να έχετε ένα απόλυτα υγιές ινδικό χοιρίδιο. Εκείνα που θα πρέπει να γνωρίζετε για αρχή είναι ότι ένα ινδικό χοιρίδιο πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνει από 10 έως 30mg βιταμίνης C. 

Η συγκεκριμένη ποσότητα τροποποιείται αισθητά στις περιπτώσεις που το ινδικό χοιρίδιο είναι άρρωστο ή εγκυμονεί και ο κτηνίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος για να ενημερώσει για τα ακριβή mg. Ποτέ μην παίρνετε πρωτοβουλίες αφού μόνο εκείνος θα σας καθοδηγήσει σωστά. Ένας λάθος χειρισμός μπορεί να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα κι αυτό είναι κάτι που ασφαλώς δεν θέλετε για το αγαπημένο σας ζωάκι. 

Που βρίσκουμε τη βιταμίνη C για το ινδικό μας χοιρίδιο

• Σε υγρή μορφή από το φαρμακείο χορηγώντας την με σύριγγα. Δεν τη βάζουμε σε καμία περίπτωση μέσα στο δοχείο νερού καθώς η βιταμίνη C αλλοιώνεται πολύ γρήγορα όταν έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Έτσι δεν θα έχουμε επαρκή εικόνα για το πόση ποσότητα έχει προσλάβει το ζώο πίνοντας νερό μέσα από το δοχείο του.


• Σε μορφή μασώμενων χαπιών που επίσης θα πάρετε από το φαρμακείο. Όπως προείπαμε η ημερήσια ποσότητα κυμαίνεται από 10 έως 30mg. Συνήθως όμως το προτεινόμενο ποσοστό είναι τα 25mg, οπότε διαιρούμε το χαπάκι των 100mg σε τέσσερα μέρη και δίνουμε ένα τέταρτο καθημερινά. Βέβαια το καλύτερο είναι ακόμα και αυτό το τέταρτο, την ποσότητα των 25mg δηλαδή, να τη δίνουμε σε δύο μέρη, μισό πρωί και μισό βράδυ. Επίσης στην περίπτωση που το ινδικό χοιρίδιο δεν είναι πολύ συνεργάσιμο στην κατάποση του χαπιού, μπορείτε να το τρίψετε σε σκόνη και να το ρίξετε στο δοχείο με το φαγητό του. Σιγουρευτείτε όμως ότι έχει καταναλώσει την προβλεπόμενη ποσότητα. 

• Σε φρούτα και λαχανικά, πάντα όμως εκείνα που επιτρέπονται να καταναλώνει ένα ινδικό χοιρίδιο. Και ποτέ σε υπερβολικές ποσότητες, ειδικά φρούτα που είναι γλυκά. Η πολύ ζάχαρη δεν κάνει καθόλου καλό στα ινδικά χοιρίδια. 

• Ξηρά τροφή πλούσια σε ποσοστό βιταμίνης C. Μεγάλη προσοχή, μην φθάσετε στο άλλο άκρο και υπερβιταμινώσετε το ινδικό σας χοιρίδιο, κάνοντας έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω. Και μην κάνετε το λάθος να του δώσετε ποτέ πολυβιταμίνες θεωρώντας ότι έτσι θα καλυφθούν οι όποιες ανάγκες του οργανισμού του. Απεναντίας θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο ζωάκι σας.

Εκπαιδεύεται ένα ινδικό χοιρίδιο; Κι όμως ναι!

Μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να υπακούουν σε εντολές όπως συμβαίνει με σκύλους ή γάτες, όμως τα ινδικά χοιρίδια με λίγη παραπάνω επιμονή μπορούν να μάθουν από εσάς έστω τα στοιχειώδη

Αν έχετε βάλει σκοπό να εκπαιδεύσετε το ινδικό σας χοιρίδιο, σας πληροφορούμε ότι θα κάνετε πάρα πολύ καλά και ας επιμένουν από το περιβάλλον σας ότι είναι μάταιος κόπος. Θέλει υπομονή και κατάλληλες κινήσεις κι αν είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε χρόνο για να το πετύχετε, δεν θα το μετανιώσετε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί όλα ξεκινούν από το pet shop! Τι σημαίνει αυτό; Ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας του ζώου που θα επιλέξετε, αν έχετε σκοπό να το εκπαιδεύσετε. Πρέπει να επιλέξετε το πιο παρατηρητικό και ζωηρό, όχι κάποιο που σας φαίνεται ήρεμο γιατί στην πραγματικότητα είναι τρομαγμένο και «παγωμένο» από το φόβο του. Ένα τέτοιο χαρακτήρα θα δυσκολευτείτε πολύ να τον εκπαιδεύσετε αφού μονίμως θα κρύβονται κάθε φορά που θα σας βλέπουν. Επομένως εστιάστε σε κάποιο που έχει ζωηρή ματιά και νευρικές κινήσεις γιατί είναι εκείνο που θα συνεργαστεί περισσότερο μαζί σας. Μάλιστα σας προτείνουμε το εξής για να είστε ακόμα πιο σίγουροι ότι έχετε επιλέξει το σωστό ινδικό χοιρίδιο: Ζητήστε από τον υπάλληλο του καταστήματος να τροποποιήσει λίγο την διακόσμηση του κλουβιού. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι πως τα πιο ευαίσθητα στις αλλαγές ζώα θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα κρυμμένα. Στη συνέχεια όμως κάποια από αυτά θα κάνουν κινήσεις για να εξερευνήσουν το νέο τους περιβάλλον. Από αυτά λοιπόν θα επιλέξετε το δικό σας ινδικό χοιρίδιο που θα πάρετε μαζί στο σπίτι καθώς συγκεντρώνει πολύ περισσότερες πιθανότητες για καλύτερη συμβίωση και να αισθανθεί πραγματικά άνετα στο χώρο σας. 

Φθάνοντας σπίτι!
Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσετε αμέσως την εκπαίδευση του ινδικού σας χοιριδίου. Και για να το διευκρινίσουμε ακόμη μία φορά, μην έχετε την απαίτηση να συμπεριφερθεί σαν σκύλος ή γάτα. Εκπαίδευση στο ινδικό χοιρίδιο εννοούμε στην ουσία να αισθανθεί οικεία μαζί σας, να σας αναγνωρίζει, να δέχεται τροφή από τα χέρια σας, να αντιλαμβάνεται τα χάδια και να κάθεται στην αγκαλιά σας. Πριν από αυτά τα στάδια το ινδικό χοιρίδιο πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, να αντιληφθεί πως πλέον αυτό θα είναι το σπίτι του. Δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να κάνει αναγνώριση του χώρου και να συνηθίσει την παρουσία σας. Τις πρώτες ημέρες είναι πολύ πιθανό να κρύβεται μόλις σας βλέπει. Μην απογοητεύεστε όμως, θα το ξεπεράσει κι αυτό. Κάθε φορά που θα θέλετε να το ταΐσετε να το πλησιάζετε ήρεμα κρατώντας την τροφή στο χέρι και ακουμπώντας την πάνω στα κάγκελα του κλουβιού. Στην αρχή ίσως να μη πλησιάσει, είναι όμως κι αυτό ένα μεταβατικό στάδιο αφού με τον καιρό θα σας εμπιστευθεί και θα αρχίσει να παίρνει την τροφή από το χέρι σας. Στη συνέχεια και αφού έχετε καταφέρει ένα βαθμό εξοικείωσης με την τροφή, περάστε στην επόμενη φάση που είναι το άγγιγμα. Καθημερινά θα το παίρνετε για λίγη ώρα στα γόνατα και θα τοποθετείτε τα χέρια σας γύρω από το σώμα του. Στις πρώτες απόπειρες μπορεί να δείχνει φοβισμένο όμως σιγά σιγά θα συνηθίσει. Επόμενο και πιο αγαπημένο στάδιο τα χάδια! Επιχειρήστε να το χαϊδέψετε μόνο όταν σιγουρευτείτε πως κινείται άνετα μέσα σπίτι. Πλησιάστε το και ακουμπήσετε το χέρι σας πάνω στην πλάτη του και σταδιακά καθώς θα βλέπετε ότι δέχεται το άγγιγμα ξεκινάτε να το χαϊδεύετε περισσότερο.

Τι να προσέξετε
Τα ινδικά χοιρίδια έχουν εξαιρετική ακοή και όσφρηση, αισθήσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση του. Για παράδειγμα τις έντονες μυρωδιές αλλά και τις δυνατές ομιλίες τις περισσότερες φορές τις αντιλαμβάνονται σαν απειλή, που σημαίνει ότι κάνουν την κοινωνικοποίησή του ιδιαίτερα χρονοβόρα. Και προσοχή, όλες οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ήρεμες και απαλές, αλλιώς μην περιμένετε να σας εμπιστευτούν. Κι αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι μην τα αφήνετε μόνα με το ινδικό χοιρίδιο, αφού συνήθως ο τρόπος που το προσεγγίζουν είναι απότομος και προκαλούν έντονο στρες στο ζώο. Αυτό θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια που έχει προηγηθεί από την πλευρά σας για να το εκπαιδεύσετε. Καλό είναι λοιπόν αν θέλετε να δείτε τον κόπο σας να πιάνει τόπο, όταν τα παιδιά πλησιάζουν το ινδικό χοιρίδιο να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη σας.