Ας Γνωρίσουμε Τα Σκιουράκια!

Εισαγωγή στους σκίουρους

Ο σκίουρος ένα μικρό σε μέγεθος τρωκτικό, αρκετά δραστήριο και με αρκετές όχι και τόσο συνηθισμένες ασχολίες. 

Τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά σε έναν σκίουρο, είναι η μεγάλη σε μέγεθος ουρά του, καθώς και τα δύο μεγάλα και αυτά σε μέγεθος, δόντια του. Ο σκίουρος λατρεύει το σκαρφάλωμα, το σκάψιμο, είναι ιδιαίτερα περίεργος, ενώ έχει και μια ιδιαίτερη αγάπη στις αποδράσεις. 

Τα δύο μπροστινά μεγάλα δόντια τους μεγαλώνουν συνεχώς, περίπου 15 εκατοστά κάθε χρόνο, οπότε θέλουν συχνό ακόνισμα σε ειδικές πέτρες. Αν δεν έχουν τη δυνατότητα να τα ακονίσουν, τότε τα δόντια τους γίνονται πολύ μεγάλα και δεν θα μπορούν να φάνε. 

Οι σκίουροι μπορούν να φιλοξενηθούν είτε σε κλουβί εσωτερικού χώρου, είτε σε κλουβί εξωτερικού. Τα κλουβιά εσωτερικού χώρου έχουν το πλεονέκτημα πως είναι καλύτερα προστατευμένα τα ζώα, δεν έρχονται σε επαφή με διάφορα επιβλαβή στοιχεία όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι δυσκολότερα να αποδράσουν, ενώ δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Από την άλλη όμως ο χώρος είναι περιορισμένος σε σχέση με το εξωτερικό κλουβί, θα πρέπει να καθαρίζουμε συχνότερα τον χώρο τους και τέλος το περιβάλλον θα είναι αφύσικο.

Αντίθετα στα κλουβιά εξωτερικού χώρου δεν χρειάζεται να καθαρίζετε τόσο συχνά το κλουβί, το περιβάλλον τους θα είναι τελείως φυσικό, θα έχουν περισσότερο χώρο για να κινηθούν, αλλά στον αντίποδα θα έχετε λιγότερη επαφή με το σκιουράκι σας, θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αποδράσει ενώ θα είναι εκτεθειμένο σε κάθε είδους κίνδυνο, όπως διάφορα αρπακτικά.

Ο γενικός κανόνας πάντως για το κλουβί των σκίουρων, είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο το καλύτερο. Το ύψος πρέπει να είναι τέτοιο που να τα βοηθάει να σκαρφαλώνουν, ενώ θα πρέπει μέσα στο κλουβί να υπάρχει μία ξύλινη φωλιά στην οποία θα κοιμούνται. Η καθαριότητα πρέπει να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, αν πρόκειται για κλουβί εσωτερικού χώρου και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν πρόκειται για εξωτερικού.

Τα σκιουράκια κατά βάση είναι φυτοφάγα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα τραφούν και με κάποια ζωική τροφή αν τους διατεθεί. Κατά βάση τρέφονται με τους καρπούς από τα θαμνώδη δέντρα, όπως τα αγριοκέρασα, τα βατόμουρα, οι φουντουκιές, ο σφένδαμος, οι φίλυρες και τα αγιοκλήματα, ενώ θα τραφούν και με διάφορα εποχιακά φυτά, όπως οι φράουλες, τα βάτα, οι άγριες τριανταφυλλιές, το σπαθόχορτο, τα μύρτιλλα, τις οξαλίδες και το έμπετρο. Αν δεν βρει κάποιο από τα παραπάνω, τότε θα στραφεί προς τα καλλιεργήσιμα φυτά, όπως το στάρι, το καλαμπόκι, το κεχρί, το λινάρι, τα μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, σίκαλη, κεράσια και βρώμη.  

Για να νιώθει το σκιουράκι σας σαν στο σπίτι του!

Οι σκίουροι ως κατοικίδια ζουν σε κλουβιά. Οι περισσότεροι από εμάς βέβαια όταν πάει ο νους μας σε κλουβί, αυτόματα σκεφτόμαστε κάτι μικρό, ανάλογο με αυτό που έχουν τα καναρίνια. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα διαφέρουν αρκετά!

Οι σκίουροι, είναι υπερκινητικά ζώα και τους αρέσει να τρέχουν, να σκάβουν και να σκαρφαλώνουν. Επίσης έχουν την τάση αλλά και την ειδικότητα να δραπετεύουν με ποικίλους τρόπους. Οπότε το ιδανικό κλουβί, θα πρέπει να τα συνδυάζει όλα αυτά. Ο σκίουρος επίσης κοιμάται κάπου καλά προστατευμένος, όπως για παράδειγμα σε μία κουφάλα δέντρου, οπότε το κλουβί του θα πρέπει να έχει τοποθετημένο κάτι αντίστοιχο. Ιδανικό θα ήταν να βρείτε ένα αρκετά μακρύ κομμάτι κορμού και να το τοποθετήσετε μέσα στο κλουβί, προκειμένου να σκαρφαλώνει, αλλά και για να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό του περιβάλλον. 

Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε τις διαστάσεις του κλουβιού, να σας πούμε πως μπορείτε είτε να έχετε ένα κλουβί εσωτερικού χώρου, είτε ένα εξωτερικού. Το κάθε ένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα αντίστοιχα μειονεκτήματά του. 

Τα κλουβιά εσωτερικού χώρου, μας επιτρέπουν την άμεση επαφή με το κατοικίδιό μας, τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες, από επιθέσεις αρπακτικών όπως οι γάτες, ενώ όσο καιρό ζουν σε τέτοιο κλουβί δεν θα πέσουν σε χειμερία νάρκη. Τα κλουβιά εξωτερικού χώρου, θυμίζουν πολύ περισσότερο το φυσικό τους περιβάλλον, δεν χρειάζονται τόσο συχνά καθάρισμα και ο θόρυβος που θα κάνουν τα σκιουράκια δεν θα σας ενοχλεί. 

Οι διαστάσεις του κλουβιού θα πρέπει να είναι τέτοιες, που να μην περιορίζουν τις κινήσεις του ζώου. Παρά το γεγονός ότι είναι μικρός σε μέγεθος, ο σκίουρος θέλει αρκετό χώρο για να τρέξει και να σκαρφαλώσει. Αρα, όσο περισσότερο χώρο έχετε διαθέσιμο, τόσο το καλύτερο! Το ιδανικό θα είναι να μπορέσετε να κατασκευάσετε ένα κλουβί διαστάσεων 2 μέτρων σε ύψος και δύο μέτρων σε πλάτος, τοποθετώντας στον πάτο του πλέγμα προκειμένου να μην μπορούν να σκάψουν και να διαφύγουν.

Το κλουβί εσωτερικού χώρου, θα πρέπει να είναι και αυτό όσο μεγαλύτερο γίνεται, ενώ θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε ένα σχετικά ήσυχο και άνετο σημείο του σπιτιού. 

Μέσα στο κλουβί θα πρέπει να τοποθετήσετε διάφορα κλαδιά και σχοινιά, προκειμένου να σκαρφαλώνει, ένα ξύλινο κουτί με μικρό άνοιγμα για να κοιμάται μέσα, ενώ θα πρέπει να στρώσετε τον πάτο του κλουβιού με διάφορα κλαδιά, φύλλα, πριονίδια και κομμάτια χαρτιού, για να τα στρώσει μόνο του στο εσωτερικό της φωλιάς του. Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να τοποθετήσετε μία ειδική πέτρα για να ακονίζει τα δόντια του, ενώ φυσικά θα τοποθετήσετε ένα δοχείο για το νερό και ένα για την τροφή του. Πέρα από αυτά, ένας σταθερός τροχός για να τρέχει, καθώς και ένα μικρό λούτρινο ζωάκι για να παίζει, θα είναι ιδανικά παιχνίδια για την ψυχαγωγία του! 

Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε, είναι πως το κλουβί εσωτερικού χώρου θα χρειάζεται μία φορά την εβδομάδα καθάρισμα.

Οι γαστριμαργικές συνήθειες των σκίουρων

Οι σκίουροι ως δραστήρια ζώα που είναι, χρειάζονται και τις ανάλογες ποσότητες τροφής. Επειδή από την φύση τους πέφτουν σε χειμερία νάρκη, είναι απόλυτα φυσικό να έχουν την ανάγκη να τραφούν. Πολύ!

Έχουν μία μανία με την τροφή και όπως θα διαπιστώσετε σε επόμενο άρθρο, είναι πολύ εύκολο να τους εξημερώσετε, απλά δίνοντας τους κάποια λιχουδιά. Κατά βάση είναι φυτοφάγα ζώα, όμως αυτό δεν τους απαγορεύει να τραφούν είτε με αυγά πουλιών, ή ακόμα και με έντομα ή και σκουλήκια. Στις τρεις τελευταίες λύσεις όμως, θα στραφούν αφού θα έχουν εξαντλήσει πρώτα ότι φυτικό περιλαμβάνει το καθημερινό τους μενού.

Στις φυτικές τροφές τους περιλαμβάνονται τα καρύδια, τα φουντούκια, τα μούρα, οι σπόροι γενικότερα, ενώ θα βρουν ιδιαίτερα νόστιμα τα βελανίδια, τα κάστανα και μύκητες όπως τα μανιτάρια. Διάφορα φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μήλα και οι μπανάνες, αποτελούν μέρος του διατροφικού τους μενού, ενώ δεν θα πουν όχι σε καρότα, φασολάκια, πράσα, μαρούλια, λάχανα, πευκοβελόνες και σε διάφορους σπόρους. 

Τα ζωικά τους τρόφιμα, αποτελούνται από διάφορα έντομα όπως τα σκαθάρια, οι πεταλούδες, τα μυρμήγκια και οι ακρίδες, αλλά και αυγά πτηνών, μικρά θηλαστικά, πουλιά, βατράχια και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τραφούν ακόμα και με ψοφίμια!



Στον δικό σας σκίουρο δεν χρειάζεται φυσικά να του δώσετε να φάει μικρά θηλαστικά, ή νεκρά ζώα, αλλά μπορείτε να του παρασκευάσετε μία ανάμιξη διαφόρων θρεπτικών τροφών. Η τροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά, όπως το σέλινο, τα καρότα, το μαρούλι και τα φασολάκια, αρκετές ποσότητες φρούτων όπως οι φράουλες, τα μήλα, αχλάδια και μπανάνες. Τις ζωικές τους τροφές, μπορείτε να τις συμπληρώσετε είτε προσφέροντάς τους αποξηραμένα σκουλήκια και έντομα, τροφή για παπαγάλους, μέσα στην οποία θα βρουν πάρα πολλούς σπόρους, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε το γεγονός πως χρειάζονται ασβέστιο και βιταμίνη D3, τις οποίες θα τους τις δώσετε με τα απαραίτητα συμπληρώματα βιταμινών. Γενικά η τροφή των σκίουρων θα πρέπει να είναι αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. 

Αν ο σκίουρός σας ζει σε κλουβί εξωτερικού χώρου, τότε θα πρέπει να τρέφεται με μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να προετοιμαστεί για την χειμερία νάρκη. Μπορεί να φάει σε τέτοιες ποσότητες, που θα φτάσει στο σημείο ακόμα και να διπλασιάσει το βάρος του. Κατά την διάρκεια της χειμερίας νάρκης, ξυπνούν αλλά παραμένουν εντός της φωλιάς τους, καταναλώνοντας τις τροφές που αποθήκευσαν κατά την διάρκεια του φθινοπώρου. 

Οι τροφές που θα προτιμήσουν θα πρέπει να περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία χωνεύονται όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή.
Τέλος, πέρα από την τροφή θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να έχει σε καθημερινή βάση φρέσκο και καθαρό νερό, ενώ θα πρέπει να πλένετε με άφθονο ζεστό νερό τόσο το δοχείο του νερού, όσο και του φαγητού.

Πως να καθαρίσετε το κλουβί του σκίουρού σας!

Όπως συμβαίνει με κάθε ζώο που έχουμε στο σπίτι μας, έτσι και οι σκίουροι απαιτούν την τουαλέτα τους πεντακάθαρη! Διαφορετικά η δυσάρεστη οσμή δεν θα ενοχλεί μόνο τους ίδιους αλλά κι εσάς!

Η καθαριότητα του κλουβιού ενός σκίουρου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού συνήθως χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σημείο για την υγιεινή τους που μπορεί να είναι μία αχρησιμοποίητη φωλιά, ένα μικρό κουτί ή ακόμα και ένα άδειο μπολ φαγητού. Έτσι λοιπόν αν δείτε ότι λερώνει αλλού και όχι εκεί που συνηθίζει, θα σημαίνει ότι έχετε αμελήσει πολύ το χαριτωμένο σας ζωάκι! Τώρα, το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το χώρο του, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κλουβιού αλλά και τον αριθμό των σκίουρων που μένουν σ’αυτό. Ενδεικτικά θα σας πούμε ότι ένα μικρό κλουβί που βρίσκεται σε εσωτερικό περιβάλλον χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ ένα μεγαλύτερο κλουβί που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, δεν θα μας απασχολήσει πάνω από μία φορά το μήνα. 

Βασικές οδηγίες
  • Τα κλουβιά πλένονται με ένα αραιό διάλυμα ειδικού απορρυπαντικού, κατάλληλο για πουλιά και μικρά θηλαστικά και που θα το προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη ζώων. Οπωσδήποτε αποφύγετε εκείνα που έχουν ως βασικό συστατικό τη λιθανθρακόπισσα ή φαινόλες καθώς είναι τοξικά για τους σκίουρους. 
  • Μην αφαιρείτε όλα τα τρόφιμα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κλουβιού γιατί ο σκίουρος σας θα αναστατωθεί και μέχρι να σας εμπιστευτεί ξανά θα περάσει χρόνος. Πιστέψτε μας, αυτό θα σας «κοστίσει», το να βλέπετε δηλαδή το αγαπημένο σας ζωάκι να σας αντιμετωπίζει διαφορετικά και με επιφυλακτικότητα. 
  • Σε καμία περίπτωση μην ενοχλήσετε τις φωλιές την εποχή της αναπαραγωγής. Τα μικρά σκιουράκια θα πρέπει πρώτα να απογαλακτιστούν και μετά να καθαρίσετε το κλουβί τους.


Που να βάλω το κλουβί του;
Το που θα τοποθετήσετε το σκίουρο σας, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Όπως προαναφέραμε ένα κλουβί σε εσωτερικό χώρο απαιτεί συχνότερη καθαριότητα. Το θετικό όμως είναι ότι το ζωάκι δεν θα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, θα εξοικειωθεί μαζί σας και δεν θα το «σκάσει» εύκολα. Βέβαια το γεγονός ότι θα πρέπει να ζει σε περιορισμένο χώρο –σε αντίθεση με τους σκίουρους που ζουν σε εξωτερικά κλουβιά και έχουν περισσότερη άνεση– μπορεί να το κάνει να μην είναι τόσο καλοδιάθετο. Αν αποφασίσετε όμως ο σκίουρος σας να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο το θετικό είναι ότι δεν θα χρειάζεται να καθαρίζετε συχνά το κλουβί του, θα είναι πιο ανθεκτικός και θα έχει στη διάθεση του ένα μεγαλύτερο κλουβί. Από την άλλη τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν θα έχετε ιδιαίτερα στενή επαφή μαζί του και η περιέργεια του για όσα αντικρίζει γύρω του θα τον κάνουν να θέλει να αποδράσει. Και με δεδομένο ότι δεν θα μπορείτε να ελέγχετε άμεσα τις κινήσεις του, μπορεί και να τα καταφέρει!  

Το σκιουράκι μου έπεσε σε χειμερία νάρκη

Το φθινοπωρινό αεράκι έχει αρχίσει να σας προϊδεάζει για το σκληροτράχηλο χειμώνα που θα ακολουθήσει και εσείς σπεύδετε να «εξοπλίσετε» τις ντουλάπες σας με παλτό, κασκόλ και μπότες! Είστε πανέτοιμοι για να υποδεχτείτε το χειμώνα... Το σκιουράκι σας όμως; Γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε αν πέσει σε χειμερία νάρκη;

Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει και τα σκιουράκια που ζουν σε κλουβιά που βρίσκονται εξωτερικού χώρου ετοιμάζονται να πέσουν σε χειμερία νάρκη, σε λήθαργο ή αλλιώς σε διαχείμαση. Κάποια για περισσότερες ημέρες και κάποια άλλα για λιγότερες. Την περίοδο αυτή υπάρχει μια ιδιαίτερη αύξηση των δραστηριοτήτων αποθήκευσης τροφίμων, καθώς τα σκιουράκια προσπαθούν να πάρουν βάρος. Μάλιστα, όσα σκιουράκια έχουν κλουβί με βάση χώμα ή παχιά τύρφη, μπορεί να σκάψουν μια λακουβίτσα και να μπουν μέσα, ακριβώς όπως θα έκαναν και στη φύση. 

Αν τα σκιουράκια ζουν μέσα στο σπίτι και η θερμοκρασία είναι φυσιολογική, τότε ο λήθαργος στον οποίο θα πέσουν δεν θα τους κάνει κακό, αφού δεν θα διαρκέσει πολλές ημέρες. Ενδεχομένως, μπορείτε να τα δείτε ακόμη και να ξυπνούν και στη συνέχεια να συνεχίζουν το βαθύ ύπνο τους. Κάποια άλλα σκιουράκια, μπορεί να μην επηρρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή μπορεί απλά να δείχνουν πολύ πιο υποτονικά απ’ ότι τους υπόλοιπους μήνες. Ωστόσο, αν έχετε αποκτήσει πρόσφατα ένα σκιουράκι, θα πρέπει να μην το αφήσετε να πέσει σε λήθαργο αν δεν έχει προλάβει να πάρει βάρος. 

Για να εμποδίσετε να πέσει σε χειμερία νάρκη το σκιουράκι σας, μεταφέρετέ το σε θερμαινόμενο χώρο χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Βεβαίως, υπάρχει και πάλι η πιθανότητα το σκιουράκι σας να πέσει σε λήθαργο μια μέρα κάθε φορά, κάτι που δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του.

Βεβαίως, η επίδραση του χειμώνα στα σκιουράκια που ζουν στη φύση σε σχέση με τα οικόσιτα διαφέρει πολύ! Ωστόσο,είτε πέσουν σε λήθαργο, είτε απλά είναι υποτονικά, εσείς θα πρέπει να φροντίσετε από νωρίς να τα προμηθεύσετε με τροφές που θα πλούσιες σε υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεϊνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να προστατευτούν από το κρύο του χειμώνα. 

Συγκεκριμένα, πηγή λίπους για τους σκίουρους –που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το χειμώνα- είναι οι πλούσιοι σε έλαια ξηροί καρποί, όπως τα φυστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το καλαμπόκι, ενώ και η βρώμη (θρυμματισμένη) είναι πολύ θρεπτική.  

Όταν χτυπάει το βιολογικό ρολόϊ της σκιουρίνας

Η διαδικασία της αναπαραγωγής στους σκίουρους περιστρέφεται καθαρά γύρω από το θηλυκό σκιουράκι και τη συμπεριφορά του!

Όταν μπουν σε οιστρογόνα περίοδο τα θηλυκά, πράγμα που συμβαίνει με την έλευση της άνοιξης, αλλάζει η συμπεριφορά τους προκειμένου να προκαλέσουν τα αρσενικά. Θα φτάσουν σε σημείο να κάνουν οτιδήποτε για να προσελκύσουν τα αρσενικά σκιουράκια, ξεκινώντας με το να ανέβουν στο υψηλότερο σημείο του κλουβιού και να αρχίσουν να φωνάζουν καλώντας ουσιαστικά τα αρσενικά σε αναπαραγωγή. 

Πριν ξεκινήσει το κάλεσμα, το θηλυκό θα προσπαθήσει να προσελκύσει τα αρσενικά, χωρίς όμως να τα αφήσει να το πλησιάσουν, την επόμενη μέρα όμως, θα είναι έτοιμη και τότε θα ξεκινήσει να τα φωνάζει με μία χαρακτηριστική φωνή. 

Την κραυγή αυτή θα την ακούτε για αρκετές φορές την ημέρα, γιατί το θηλυκό συνηθίζει να ζευγαρώνει με όποιο αρσενικό υπάρχει διαθέσιμο. Μάλιστα, αν υπάρχουν πολλά αρσενικά μέσα στο κλουβί, μην απορήσετε αν δείτε μεταξύ τους διαμάχες και τσακωμούς για το ποιος θα πάει να ζευγαρώσει πρώτος. Το θηλυκό μπορεί να ζευγαρώσει πάρα πολλές φορές μέσα στην ημέρα, σε διάστημα πέντε έως και δέκα λεπτών. Αυτό θα πρέπει να το ξέρετε αν σας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου είδους ζώων, ώστε να μείνει καθαρή η ράτσα του. 

Το θηλυκό θα συνεχίσει να φωνάζει καλώντας αρσενικά πάρα πολλές φορές και αν δει ότι δεν υπάρχουν άλλα αρσενικά, ή ότι δεν έχουν ενδιαφέρον για εκείνη, τότε θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να τα προσελκύσει. Θα περνάει μπροστά τους έχοντας σηκωμένη και φουντωμένη την ουρά της, θα περπατάει με σφιγμένα πόδια, όσο πιο προκλητικά γίνεται και μπορεί.

Την επόμενη μέρα του ζευγαρώματος θα έχει εντελώς διαφορετική στάση, αφού θα απωθεί τα αρσενικά και δεν θα τα αφήνει να την πλησιάσουν. Αν είναι το πρώτο ζευγάρωμά τους αυτό, δεν είναι απαραίτητο πως θα είναι και επιτυχημένο, γιατί μπορεί να μην έχουν ωριμάσει εντελώς τα αρσενικά. Αν θέλετε να αναπαραχθούν δύο συγκεκριμένα σκιουράκια, θα πρέπει να τα έχετε σε ξεχωριστό κλουβί από τα υπόλοιπα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το θηλυκό θα ζευγαρώσει με όποιο αρσενικό βρει διαθέσιμο.

Όταν οι σκίουροί σας πολλαπλασιάζονται!

Η αναπαραγωγή των σκίουρων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κρύβει αρκετά μυστικά! Το να πάρετε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό και να περιμένετε απλά να γεννήσουν πολλά μικρά, δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται! Στα επόμενα άρθρα, θα δούμε πως γίνεται αυτή η διαδικασία και από τι εξαρτάται.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει αν αποφασίσετε να αφήσετε τα σκιουράκια σας να αναπαραχθούν, είναι ο χώρος. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που σας προτείναμε ένα ιδιαίτερα μεγάλο κλουβί, σε προηγούμενο άρθρο.

Επόμενος προβληματισμός, δεν είναι άλλος, παρά από το ίδιο το ζευγάρι που θα επιλέξετε για την αναπαραγωγή. Το να διαλέξετε απλά ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, από την στιγμή που μπορεί να συγγενεύουν, μόνο προβλήματα μπορεί να σας δημιουργήσει. Αν εξ αρχής θέλετε να ζευγαρώσετε τα σκιουράκια σας, θα πρέπει είτε να ζητήσετε από το pet-shop να σας δώσει δύο από διαφορετική οικογένεια, είτε να τα αποκτήσετε από διαφορετικά καταστήματα. Καλό θα ήταν επίσης να μπορέσετε να παρατηρήσετε τους γονείς τους για να δείτε την συμπεριφορά τους και το πόσο υγιείς είναι. 

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξέρετε την ηλικία των σκίουρων που αποκτήσατε. Η σεξουαλική ωριμότητα έρχεται μέχρι την ηλικία του ενός έτους περίπου, σε κάθε ζώο. Μην εκπλαγείτε, αν θα μπορούν να ενεργήσουν σεξουαλικά από τον έκτο μήνα και μετά, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Συνήθως η ωριμότητα επηρεάζεται από την εποχή που έχουν γεννηθεί. Αν για παράδειγμα ένας σκίουρος γεννηθεί στις αρχές της άνοιξης, τότε θα ωριμάσει σεξουαλικά στις αρχές της επόμενης άνοιξης. Αν γεννηθεί στα μέσα του φθινοπώρου, τότε θα ωριμάσει και πάλι την άνοιξη. 

Οι σεξουαλικές πράξεις επηρεάζονται από τις μεταβολές στην διάρκεια της ημέρας, αλλά και από την άνοδο της θερμοκρασίας. Στα ζώα που ζουν σε κλουβί εξωτερικού χώρου, συνήθως ξεκινούν την αναπαραγωγή, όταν ξυπνάνε από την χειμερία νάρκη τους. Οπότε τα περισσότερα ζευγαρώματα γίνονται μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, με τα νεογνά να έρχονται στον κόσμο Μάιο και Ιούνιο. Αντίθετα, στα σκιουράκια που ζουν μέσα στο σπίτι σας και δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, η αναπαραγωγή τους θα ξεκινήσει νωρίτερα. 

Εδώ θέλει προσοχή όμως, μιας και αυτά τα ζώα που μεγαλώνουν μέσα στο σπίτι, θα μπορούν να αναπαραχθούν ακόμα και τρεις φορές το χρόνο, με αποτέλεσμα σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα να έχετε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό ζώων! Επίσης αυτή η υπερβολική κατάσταση, θα εξαντλήσει το θηλυκό και δεν αποκλείεται να πεθάνει! Μην ξεχνάτε πως η γέννα και η κύηση ταλαιπωρεί αρκετά τον οργανισμό του θηλυκού. Κάτι τέτοιο άλλωστε ισχύει σε όλα τα ζώα. 

Tips για μια ομαλή εγκυμοσύνη και γέννα

Τα θηλυκά σκιουράκια κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη, έχουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά και χρειάζεται απόλυτη προσοχή από μέρους μας, προκειμένου να μεγαλώσουν με ασφάλεια τα μικρά τους.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης κρατάει περίπου από 28 μέχρι 35 μέρες. Τις πρώτες δέκα, θα παρατηρήσετε πως θα μεγαλώσει ελαφρά το στήθος του θηλυκού, ενώ στις επόμενες θα μεγαλώνει σταδιακά και η κοιλιά του. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, το θηλυκό θα προετοιμάζει την φωλιά στην οποία θα γεννήσει τα νεογνά του. Εσείς, οφείλετε να το βοηθήσετε, παρέχοντάς του άφθονο υλικό προκειμένου να τροποποιήσει την φωλιά. Το υλικό αυτό δεν είναι άλλο, παρά πριονίδι, κομμάτια χαρτιού, κλαδάκια και κομμάτια πανιού. Επίσης δώστε του παραπάνω τροφή, για να την αποθηκεύσει μέσα στην φωλιά για τις πρώτες 2 μέρες μετά την  γέννα. Τις δύο πρώτες μέρες, το θηλυκό θα παραμείνει μέσα στην φωλιά του και δεν θα εγκαταλείψει τα μικρά για κανένα λόγο.

Η διαδικασία της γέννας γίνεται μέσα στην φωλιά, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Μην προσπαθήσετε σε καμία περίπτωση να δείτε τι γίνεται, ακόμα και αν ακούτε διάφορους ήχους από μέσα. Το θηλυκό μπορεί να τακτοποιεί την φωλιά μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να βρει μία όσο το δυνατό πιο άνετη θέση. Αν έχετε υπομονή και περιμένετε, θα καταλάβετε την γέννα, από τις φωνούλες των μικρών της! Τότε είναι που δεν πρέπει σε καμία μα καμία περίπτωση να δείτε τι γίνεται! Δεν θα πρέπει να πλησιάσετε την φωλιά και πόσο μάλλον να την ανοίξετε και να δείτε τα μωρά! Το θηλυκό αν νιώσει απειλή, είτε θα μεταφέρει σε κάποιο σημείο μακριά σας τα μωρά, είτε θα τα εγκαταλείψει, είτε θα τα φάει. Ακόμα και όταν βγει το θηλυκό μόνο του από την φωλιά για να πάει να πιει νερό, ή να τραφεί, ούτε τότε θα πρέπει να ανοίξετε την φωλιά. 

Τα θηλυκά θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερα επιθετική τάση προς τα αρσενικά, αν το κλουβί είναι μικρό. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να έχετε σε ξεχωριστό κλουβί το αρσενικό. Αν το κλουβί είναι μεγάλο, δεν δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα, μιας και θα υπάρχει άφθονος χώρος, ώστε το αρσενικό να είναι μακριά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θηλυκό θα επιτρέψει στο αρσενικό να μπει στο κλουβί και να προσέξει τα μικρά, όσο θα λείπει για να τραφεί, ή να ξεμουδιάσει. Αυτό όμως θα γίνει αφού περάσει μία εβδομάδα μετά την γέννα.

Στο επόμενο άρθρο, θα δούμε πως θα εξημερώσουμε τα μικρά και πως θα τα κρατήσουμε στο χέρι μας!