Φροντίδα του χάμστερ μας!!!

Τα αγαπημένα μας Χάμστερ!!!

Το κατάλληλο σπίτι για το Ζωάκι μας

Τα χάμστερ είναι μικρά και ευκίνητα ζωάκια, τους αρέσει να σκάβουν, να μασουλάνε, να κρύβονται και να σκαρφαλώνουν. Έτσι το κλουβί που θα αγοράσουμε ή φτιάξουμε μόνοι μας, θα πρεπει να τους δίνει αυτές τις δυνατότητες. Βέβαια, εκτός από κλουβί μπορούμε να πάρουμε ένα ενυδρείο ειδικό για χάμστερ και να το διαμορφώσουμε όπως θέλουμε. Πρέπει να προσέχουμε να είναι ένα ασφαλές σπίτι, απ' όπου τα χάμστερ δεν θα μπορούν να φύγουν. Πρέπει επίσης να προσέχουμε τι είδους παιχνίδια τους βάζουμε για να μην τραυματιστούν μασουλώντας τα. Συνήθως τρώνε το πλαστικό και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε και να τοποθετούμε ασφαλή αντικείμενα στο κλουβί. Ας το δούμε αναλυτικά.

Ενυδρεία 
Μπορείτε να διαλέξετε ένα πλαστικό ή γυάλινο ενυδρείο. Για ένα συριακό χάμστερ ή δυο νανάκια, αναλογεί ένα 8λιτρο ενυδρείο. Το ενυδρείο αποκλύει την ανθυγειινή συνήθεια των χάμστερ να μασάνε τα κάγκελα. Τα μειονεκτήματα είναι ότι είναι λίγο δύσκολο να καθαριστεί και πρέπει να προσέξουμε να αερίζεται αρκετά. Επίσης δεν υπάρχει μεγάλος χώρος για παιχνίδι ούτε η δυνατότητα σκαρφαλώματος.
Κλουβιά με κάγκελα
Το πιο κοινό σπιτάκι για χαμστεράκια. Υπάρχουν στο εμπόριο πολύ μεγάλα κλουβιά με ορόφους και σωλήνες για να σκαρφαλώνουν τα ζωάκια. Όταν αγοράζουμε τέτοιο κλουβί πρέπει να προσέχουμε την πιθανότητα να σφηνώσει ανάμεσα στα κάγκελα το χάμστερ μας ή να πέσει από μεγάλο ύψος, απο τον ένα όροφο στον άλλον. Το κλουβιά αυτά δεν είναι κατάλληλα για νανάκια, γτ είναι πολύ εύκολο να χτυπήσουν ή και να βγουν έξω, ειδικά όταν είναι μωράκια.

 Χειροποίητα κλουβιά
Χρησιμοποιούμε την φαντασία μας και την επινοητικότητά μας! Με βασικά υλικά σκληρό ξύλο και σκληρό πλαστικό ή και γυαλί για τα τειχώματα, μπορουμε να φτιάξουμε παλάτια για τα χαμστεράκια μας. Το βασικό μειονέκτημα είναι ο καθαρισμός τους.

 

Εξοπλισμός Κλουβιού και Υπόστρωμα 

Μέσα στο κλουβί θα πρέπει να υπάρχουν :
1. Σπιτάκι
2. Τροχός
3. Ποτίστρα
4. Υπόστρωμα
5. Μπωλάκι

Στο σπιτάκι του το χάμστερ κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μακριά από το φως του ήλιου που το ενοχλεί. Το κλουβί γενικα πρέπει να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον ήλιο και με ρεύματα. Τα χάμστερ είναι πολύ ευαίσθητα, μπορεί να πεθάνουν από πολλή ζέστη ή από το κρύο.
Στον τροχό το χάμστερ ασκείται τη νύχτα. Ο τροχός πρέπει να είναι μεγάλος για να χωράει το χάμστερ όταν τρέχει.
Η ποτίστρα είναι ειδική για χάμστερ (αυτή με το μπιλάκι) και πρέπει να έχει φρέσκο νερό καθημερινά. Μερικές φορές η ποτίστρα έρχεται σε επαφή με το ροκανίδι και μουσκεύει το υπόστρωμα. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε για λόγους υγιεινής του κλουβιού. Επίσης να ελέγχουμε συχνά αν η μπίλια κουνιέται γιατί μπορεί να κολλήσει από άλατα ή να χαλάσει και το χαμστεράκι δεν θα μπορεί να πιει νερό.
Το υπόστρωμα είναι απαραίτητο στο κλουβί. Σκάβουν, παίζουν, φτιάχνουν την φωλιά τους και κρύβουν το φαγητό τους μέσα στο πριονίδι. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χαρτί υγείας ή εφημερίδες.  Επίσης καλό είναι να τοποθετούμε σε ένα δοχειάκι, λίγη άμμο (αυτή που δινουν και στα καναρίνια) αφού τη χρησιμοποιούν για να αποβάλλουν την περιττή λιπαρότητα του δέρματός τους. To ροκανίδι δεν πρέπει να είναι από κέδρο, κυπαρίσσι ή πεύκο και άλλο δέντρο που βγάζει ρετσίνι.

Το υπόστρωμα πρέπει να αλλάζει 2-3 φορές την εβδομάδα (ανάλογα το πόσα χάμστερ έχουμε) και όλος ο εξοπλισμός να απολυμαίνεται τακτικά με καυτό νερό για αποφυγή μολύνσεων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ξύδι και όχι χημικά για τον καθαρισμό των εξαρτημάτων και του κλουβιού.
Το μπωλάκι το γεμίζουμε καθημερινά με φρέσκια τροφή μιξ του εμπορίου (προτιμάμε χωρίς πρόσθετη ζάχαρη).

 

Διατροφή

Τα χάμστερ κοιμούνται την ημέρα, αλλά ξυπνάνε συχνά για να τσιμπήσουν κάτι, άρα πρέπει η ξηρά τροφή να είναι στο μπωλ συνέχεια. Μια κουταλιά της σούπας την ημέρα ειναι αρκετή για ένα χάμστερ. Η διατροφή του πρέπει να εχει ποικιλία και να ακολουθεί τις συνήθειες του ζώου απ'όταν ήταν στη φύση.
Γι αυτό καθημερινά πρέπει να τους δίνουμε λαχανικά και μερικές φορές φρούτα, σπόρους και άλλα φαγητά για να παίρνουν βιταμίνες, υδατανθρακες, λιπαρά, πρωτεϊνες και υγρά που χρειάζονται.(Προσοχή στα χάμστερ νάνους, δίνουμε μικρές ποσότητες ζαχαρούχων τροφίμων γιατί είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη ζάχαρου.)Απαγορεύονται τα σνακ του εμπορίου (παστέλια, μπισκοτάκια κλπ). ΄Εχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και απλά κάνουν τα ζωάκια μας υπέρβαρα. Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα τα τοποθετούμε στο κλουβί το βράδυ όταν είναι ξύπνιο για να τα καταναλώσει πριν χαλάσουν.  Εδώ θα βρείτε μια λίστα με τις τροφές που μπορούμε να δίνουμε στο ζωάκι μας.

Λαχανικά

σπαράγγι
βλαστάρια φασολιών
Bok Choy
μπρόκολο
Λάχανο (περιορισμένες ποσότητες)
καρότα
κουνουπίδι
σέλινο
κάστανα
ραδίκι
τριφύλλι
καλαμπόκι (καρπός) 
αγγούρια
πικραλίδα (Φύλλα)
αντίδι
φασολάκια
λάχανο
μπιζέλια
ραντίτσιο
μαρούλι
σπανάκι
γλυκοπατάτες (όχι κανονικές!!)
πιπεριές Φλωρίνης 
γογγύλι
κάστανα νερού
κολοκύθι


Φρούτα

μήλο (χωρίς κουκούτσια)
μπανάνα
βατόμουρα
blueberries
πεπόνι
κεράσια
cranberries
σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
μάνγκο
πεπόνι
ροδάκινα (χωρίς κουκούτσια)
δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσια)
σμέουρα
σμέουρα φύλλα (χρήσιμο για τη διάρροια)
φράουλες

 Κρέατα και Τροφές με πρωτεϊνη

Ψημένος μοσχαρίσιος κιμάς (Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν λίπη)
μαγειρεμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (στον ατμό ή ψημένα)
χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage
μπακαλιάρος Ψάρι (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
ακρίδες (Pet Shop)
mealworms (Pet Shop)
γρύλοι (Pet Shop)
ψωμί (ολικής αλέσεωςί), βουτηγμένο σε γάλα (χαμηλά λιπαρά,άπαχο, σόγιας)
αυγά (βραστά ή ομελέτα)
απλό χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι
μπισκότα σκυλιών (που δεν περιέχουν σκόρδο ή κρεμμύδι)


Άλλα τρόφιμα

παιδικές τροφές (με λίγη ζάχαρη και χωρίς κρεμμύδι ή σκόρδο)
τυρί (λίγο)
μαγειρεμένα ζυμαρικά (σιτάρι ή σπανάκι θα ήταν καλύτερα)
φρυγανιά (χρήσιμο για τη διάρροια
λιναρόσπορος
ξηροί καρποί ( ΟΧΙ αμύγδαλα)
δημητριακά χωρίς ζάχαρη ή με ελάχιστησουσάμι
σόγια (ψητή χωρίς αλάτι)
σπόροι κολοκύθας
φακή
Διατροφική μαγιά
πίτουρο σιταριού και φύτρα
ανάλατα ποπ κορν (χωρίς βούτυρο)
σπόροι καναρινιών και παπαγάλων budgie 


ΤΟΞΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ


Αμύγδαλα
σπόρια μήλου
κονσέρβες
σοκολάτα
καραμέλες
πατατάκια και junk food
χοιρινό
πατάτες
μελιτζάνα
σπόροι σταφυλιών
αβοκάντο
φύλλα ντομάτας
πορτοκάλια ή μανταρίνια (γενικά OXI εσπεριδοειδή)
καρπούζι (η περιεκτικότητα σε νερό είναι υψηλή και προκαλεί διάρροια)
ροδάκινο Stone & Φύλλα
λεμόνι ή λάιμ
μαρμελάδες και ζελέ
μπαχαρικά
σκόρδο
πράσα
κρεμμυδάκια
βολβοί
τουρσί


Περισσότερα λόγια για τις λιχουδιές :


Αβγά: Τα χάμστερ αγαπούν τα σφιχτά βρασμένα αβγά και αυτά έχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για έγκυα χάμστερ και για τα μικρά τους. Ωστόσο, τα αβγά πρέπει να παραμένουν περιστασιακή λιχουδιά. Πρέπει να φροντίζετε να απομακρύνετε όσο αβγό απομείνει μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που το δώσατε, πριν αρχίσει να χαλάει μέσα στο κλουβί.
Λάδι από συκώτι ψαριού: Πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, μερικές σταγόνες στην κορυφή των σιτηρών μπορούν να δοθούν μία φορά την εβδομάδα.
Κρέας: Υπάρχει αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι θα ενθαρρύνει τον κανιβαλισμό. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές από εκτροφείς που ταΐζουν κρέας τακτικά και ποτέ δεν είχαν εμπειρία αφύσικου κανιβαλισμού. Το κρέας μπορεί να παρέχεται σε μικρά κομματάκια από μοσχάρι ή αρνί (αποφύγετε εντελώς το χοιρινό!) ή κονσερβοποιημένη σκυλοτροφή, τα οποία είναι τα αγαπημένα των περισσότερων χάμστερ.
Γάλα: Το βασικό πρόβλημα με το γάλα είναι ότι πρέπει να δίνεται σε πιάτο, το οποίο μπορεί εύκολα να αναποδογυριστεί. Επίσης χαλάει εύκολα στο ζεστό καιρό. Λόγω των έμφυτων προβλημάτων, το γάλα σπάνια δίνεται στα χάμστερ, με εξαίρεση στις έγκυες, στα μωρά και στα άρρωστα χάμστερ. Βεβαιωθείτε ότι απομακρύνετε το πιάτο και το καθαρίζετε καλά πριν χαλάσει το γάλα.
Αναμιγμένοι σπόροι πουλιών: Άλλο ένα ιδανικό συμπλήρωμα είναι οι σπόροι που πωλούνται για καναρίνια. Μπορούν να αναμιχθούν με σιτηρά ή να ταΐζετε ένα κουταλάκι του γλυκού μία φορά τη βδομάδα.
Μαγιά: Η μαγιά είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β, η οποία δρα στο νευρικό σύστημα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του άγχους. (Το άγχος είναι ο πρωτεύον παράγοντας για πολλές από τις ασθένειες των χάμστερ, ειδικά για την υγρή ουρά.). Το να ταΐζετε μαγιά μία φορά τη βδομάδα, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα για πολλές ασθένειες. Δώστε μία πρέζα θρεπτικής μαγιάς μία φορά την εβδομάδα. (Η θρεπτική μαγιά, που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, δεν είναι πικρή όπως η μαγιά αρτοποιού και το χάμστερ σας θα απολαύσει τη γεύση.) Σαν εναλλακτική, 1/2 ταμπλέτας μαγιάς για σκύλους και γάτες που θα βρείτε στα πετ σοπ μπορεί να ταΐζετε μία φορά την εβδομάδα. (Όταν ταΐζετε ταμπλέτες μαγιάς, χρησιμοποιήστε απλές ταμπλέτες, όχι αυτές με το σκόρδο. Το σκόρδο μπορεί να βλάψει τα νεφρά του χάμστερ.)

Δαγκώνει τα κάγκελα συνέχεια!

Αν και πολλά χάμστερ δαγκώνουν τα καγκελάκια του κλουβιού, αυτό δεν είναι ούτε υγειινό ούτε ασφαλές.Δαγκώνοντας τα σκληρά μεταλλικά κάγκελα προκαλούνται σοβαρά προβλήματα όπως εγκεφαλική βλάβη και κακοσχηματισμένα δόντια. Συνεχές δάγκωμα των καγκέλων του κλουβιού μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση του εγκεφάλου. Επίσης είναι πιθανό να σπάσουν τα δόντια του ζώου και τα κακοσχηματισμένα δόντια θα χρειάζονται συχνό τρόχισμα για να είναι στο σωστό μήκος. Αν δεν περιποιηθούμε τα άνισα, σπασμένα δόντια, θα αναπτυχθούν προς τον εγκέφαλο και θα σκοτώσουν το χάμστερ.
Το χάμστερ συνήθως δαγκώνει τα κάγκελα επειδή βαριέται, άρα θα πρέπει να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο παίζοντας μαζί του και απασχολώντας το με διάφορα παιχνιδάκια και στο κλουβί του. Καλό θα ήταν να αλλάζαμε τα παιχνίδια μέσα στο κλουβί κατά διαστήματα, ώστε να μην είναι πολύ μονότονα για το χάμστερ. Επίσης, άλλη μια ιδέα για να αποφύγουμε αυτή τη βλαβερή συνήθεια, είναι να τοποθετήσουμε στο κλουβί κλαδιά δέντρων (προσέχουμε να είναι κατάλληλα, όπως π.χ. μηλιάς)  ώστε να ασχολούνται με αυτά αντί για τα μεταλλικά κάγκελα. Σε κάποια χάμστερ δεν αρέσει όμως να μασάνε ξύλα, και η εναλλακτική πρόταση είναι να τους δίνουμε άγευστα μπισκότα για σκύλους. Αν ακόμη και μετά από αυτό το ζωάκι μας συνεχίζει να δαγκώνει τα κάγκελα, τότε θα ήταν για το καλό του αν το μετακινούσατε σε ένα καινούργιο σπίτι χωρίς κάγκελα για να σταματήσετε αυτή του την εμμονή.

Χειρισμός-Εξημέρωση

Τα χάμστερ εκ φύσεως φοβούνται από οτιδήποτε που δεν είναι χάμστερ. Εσείς δεν αποτελείτε εξαίρεση εδώ και γι αυτό χρειάζονται κάποια βήματα έως ότου να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του χάμστερ σας.

Αρχικά, δεν πρέπει να ξυπνάμε το χάμστερ μας όταν κοιμάται. Εκτός από το σοκ του ξαφνικού ξυπνήματος από βαθύ ύπνο, υπάρχει περίπτωση να φοβηθεί τόσο ώστε να μας δαγκώσει, νομίζοντας ότι είμαστε αρπακτικά. Και αυτό φυσικά δεν το θέλουμε γιατί δαγκώνουν πολύ δυνατά.

Επειδή τα χάμστερ έχουν φτωχή όραση, οδηγούνται ουσιαστικά από τις αισθήσεις της όσφρησης και ακοής. Χτυπήστε απαλά το κλουβί, κουνήστε την ποτίστρα και κάντε τους γνωστή τη παρουσία σας. Μιλήστε του και βεβαιωθείτε ότι είναι ξύπνιος και δεν φοβάται από την παρουσία σας. Πάντα πλένετε τα χέρια σας πριν το αγγίξετε, ίσως μυρίσει κάτι που θέλει να γευτεί ενώ θα πρέπει να συνηθίσει στη μυρωδιά του ιδιοκτήτη του.
Τα νεαρά χάμστερ είναι ντροπαλά και συνεσταλμένα και η εξημέρωσή τους χρειάζεται χρόνο, υπομονή, ευγένεια, οικειότητα και ήρεμους χειρισμούς. Μην ξεχνάτε πως το ένστικτο του χάμστερ είναι ενάντια σ' αυτήν την επαφή και για να το ξεπεράσετε χρειάζεται πολλή υπομονή. Ξεκινήστε να ασχολείστε με τα χάμστερ σας το βράδυ, όταν είναι ξύπνια και ενεργητικά. Αρχικά δουλέψτε μαζί τους στο πάτωμα γύρω από το κλουβί ώστε αν πηδήξει από κάπου, να μην χτυπήσει. Όταν σηκώνετε ένα χάμστερ, κάντε το απαλά με τα δυο σας χέρια ώστε να μην σας πέσει απότομα. Δεν πρέπει να ορμήσετε να το σηκώσετε γρήγορα γιατί πιθανόν να αμυνθεί δαγκώνοντάς σας. Όταν κάθεστε στο πάτωμα και αυτό περπατάει δίπλα σας, δώστε του χρόνο να σας συνηθίσει προσφέροντάς του λιχουδίτσες που του αρέσουν και χαϊδεύοντάς το απαλά στην πλάτη, μέχρι να συνηθίσει την επαφή. Μπορεί να πάρει μερικές μέρες, αλλά να είστε υπομονετικοί. Μόλις κερδίσετε την εμπιστοσύνη του χάμστερ σας θα γίνει ένας πιστός και γλυκός φίλος.

Τι να κάνετε

Mιλήστε στο χάμστερ με ήρεμη, χαμηλή φωνή
Πλένετε τα χέρια σας ώστε η μυρωδιά σας να είναι πάντα ίδια
Επιτρέψτε του να σας μυρίσει για να ξέρει τι εισβάλει στην περιοχή του
Δώστε του χρόνο να ηρεμίσει αν τρομάξει στην αρχή
Να είστε υπομονετικοί, η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται μέσα σε μια μέρα

Τι να μην κάνετε

Μην κάνετε απότομες ή εχθρικές κινήσεις-ξαφνιασμένο χάμστερ είναι αμυντικό χάμστερ
Μην κάνετε δυνατούς θορύβους-η ακοή τους είναι αρκετά ευαίσθητη
Μην το αφήνετε να πέσει από μεγάλα ύψη
Μην ενοχλείτε ένα χάμστερ που κοιμάται

Καλή επιτυχία! =)

Κύηση-Γέννα (Χάμστερ Νάνοι)

Τα χάμστερ νανάκια είναι κοινωνικά και συμβιώνουν αρμονικά όταν είναι ζευγάρια, από μικρή ηλικία. Όταν ζευγαρώνουν, η περίοδος κύησης μπορεί να διαρκεί από 18 έως και 30 μέρες, με τον μέσο όρο να είναι στις 21 ημέρες. Στα Roborovski διαρκεί 30 μέρες. Συνήθως τα χάμστερ είναι έτοιμα για αναπαραγωγή από τον πρώτο μήνα αν και τα Roborovski πάλι κάνουν την διαφορά αφού έχουν παρατηρηθεί να ζευγαρώνουν απο τον πρώτο μήνα αλλά και στους 18 μήνες.

Μετά την σύλληψη, το αρσενικό είναι ικανό να γονιμοποιήσει το θηλυκό ξανά, μέσα σε 24 ώρες. Για αυτό είναι προτιμότερο να απομακρύνεται για μία ημέρα από το κλουβί. Πριν γεννήσει το θηλυκό ίσως κυνηγάει το αρσενικό μακριά από τη φωλιά, όμως όταν έρθουν τα μικρά ο πατέρας θα δίνει πολύτιμη βοήθεια στο μεγάλωμά τους. Οι αρσενικοί Campbells γίνονται καταπληκτικοί μπαμπάδες αφού βοηθάνε την θηλυκιά ακόμη και στην γέννα της, καθαρίζοντας τα μικρά.


Μετά την γέννα και για 2 εβδομάδες δεν αγγίζουμε τα μικρά. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, καθαρίζουμε το κλουβί και απο τις 3 εβδομάδες τα μικρά μαθαίνουν να τρώνε μόνα τους και απομακρύνονται από την μητέρα τους. Δεν ξεχνάμε να χαμηλώνουμε το νερό ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό. 

Κύηση-Γέννα (Συριακά Χάμστερ)

Τα συριακά χάμστερ είναι πιο μοναχικά και είναι πιο δύσκολο όταν περιμένουν μωράκια. Το αρσενικό πρέπει να έχει την ίδια ηλικία με την θηλυκιά στο πρώτο ζευγάρωμα, η θηλυκιά πρέπει να είναι 3-4 μηνών και όχι μικρότερη, αλλιώς η γέννα θα είναι αποτυχημένη και εκείνη θα εξαντληθεί. Παρομοίως ένα μεγάλο ηλικιακά χάμστερ μπορεί να πεθάνει στη πρώτη του γέννα. Το αρσενικό πρέπει να τοποθετείται στο κλουβί όταν η θηλυκιά έχει οίστρο (κάθε 4 μέρες), αλλιώς θα καταλήξουν να τσακώνονται. Ένα θηλυκό μπορεί να σκοτώσει ένα αρσενικό όταν δεν υπάρχει ζευγάρωμα. Αν τοποθετήσετε το αρσενικό και αντι ζευγάρωμα δείτε τσακωμό τότε χωρίστε τα και ξαναπροσπαθείστε το επόμενο βράδυ.
Γενικά η πρώτη συνάντηση αρσενικού-θηλυκού πρέπει να είναι σε ουδέτερο έδαφος. Τοποθετούμε πρώτα το αρσενικό και μετά την θηλυκιά και αν η θηλυκιά είναι ήρεμη τότε μπορούν να ζευγαρώσουν. Τα αφήνουμε 20 λεπτά και ό,τι και αν έχει συμβεί, μετά πάλι τα διαχωρίζουμε.

Η κύηση του συριακού χάμστερ διαρκεί 15-17 ημέρες. Συνήθως τα σημάδια της κύησης φαίνονται στις 10 μέρες. Λίγο πριν γεννήσει θα έχει παχύνει πάρα πολύ. Ισχύουν ό,τι είπαμε πριν για την γέννα. Τις πρώτες 10 μέρες δεν πρέπει να ενοχλούμε το χάμστερ και τα μικρά της. Πάντα όταν ένα χάμστερ φεύγει απο τη φωλιά και περιφέρεται στο κλουβί θα γυρίσει μόνο του ή θα το μαζέψει η μητέρα του. Αν πέσει έξω από το κλουβί, το πιάνουμε απαλά με πετσέτα και το ρίχνουμε μέσα στο κλουβί προσεχτικά, χωρίς να τρομάξουμε την μητέρα, και την αφήνουμε να αποφασίσει από μόνη της αν θα το δεχτεί ή οχι. Στις 3-4 εβδομάδες το κάθε χάμστερ θα πρέπει να έχει βρει καινούργιο σπίτι γιατί αν μείνει με τα αδέρφια του θα τσακώνεται συνεχώς.