Πως θα φροντίσουμε το Καναρίνι μας!!

Ας γνωριστούμε καλύτερα με τα δημοφιλή καναρίνια

Το καναρίνι είναι ένα από τα πιο κοινά ωδικά πτηνά αλλά είναι επίσης μια υπέροχη συντροφιά που προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Γνωστός εκπρόσωπος του είδους, ο Tweety... Όμως, τι παραπάνω γνωρίζουμε για τους φτερωτούς τραγουδιστές εκτός από το δημοφιλές cartoon που το καταδιώκει ο αιώνιος εχθρός του, Sylvester;

Από που προέρχονται τα χαριτωμένα πτηνά που με το κελάηδημά τους μας συνεπαίρνουν; Τα εξημερωμένα καναρίνια δεν θα τα δείτε στη φύση, αφού εκεί υπάρχει μόνο ο πρόγονος του σημερινού εξημερωμένου καναρινιού. Το άγριο καναρίνι έχει τόπο προέλευσης τα Κανάρια Νησιά, ενώ τα εξημερωμένα καναρίνια έχουν προέλθει από διασταύρωση καναρινιών που ζουν στη φύση με άλλους σπίνους, εν μέρει με επιλογή βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών και εν μέρει με τη διατήρηση ορισμένων ποικιλιών. Μάλιστα, το καναρίνι Τιμπράντο είναι ο πιο κοντινός απόγονος του άγριου καναρινιού. Δημιουργήθηκε από Ισπανούς εκτροφείς, οι οποίοι διασταύρωσαν το άγριο καναρίνι από τις Κανάριες Νήσους με άγρια ωδικά πτηνά της φύσης αλλά και με κοινά καναρίνια.

Όσο αφορά το μέγεθός τους, αυτό ποικίλλει αναλόγως της ράτσας. Το καναρίνι που ζει στη φύση είναι περίπου 12-13 εκατοστά, ενώ ο μέσος όρος του ωδικού και του χρωματιστού καναρινιού είναι περίπου 14 εκατοστά. Άραγε ποιο είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που συναντάμε στα καναρίνια; Εκείνο της ράτσας Λάνκασερ που έχουν μήκος 22-23 εκατοστά. Σε αντίθεση, στις μικρότερες ράτσες καναρινιών ανήκουν τα καναρίνια Γκλόστερ, τα ιαπωνικά Χοσό, τα ισπανικά Τιμπράντο κα η κομψή φλογέρα, είναι περίπου 11,5 εκατοστά. 

Πώς ξεχωρίζουμε το αρσενικό από το θηλυκό καναρίνι; Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι αναπαίσθητες και μόνο όταν πλησιάζει η περίοδος της αναπαραγωγής, ένας έμπειρος εκτροφέας είναι δυνατόν να διακρίνει το φύλο από τη θέση και το μέγεθος της αμάρας. Επίπλέον, τα θηλυκά που είναι έτοιμα για αναπαραγωγή έχουν σχεδόν γυμνό στομάχι. Επειδή το αρσενικό και το μόνο που κελαηδάει, αυτό θα σας δώσει την οριστική απάντηση.

Τώρα, όσο αφορά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους, τα φτερωτά κατοικίδια είναι πολύ κοινωνικά και τα πάνε καλά τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλα είδη πτηνών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επιθετικά. Επειδή διασταυρώνονται σχεδόν με όλα τα είδη τους, καλό είναι να μη τα διατηρείτε μαζί με άλλους σπίνους, καθώς μερικά είδη σπίνων γεννούν αντιπαραγωγικούς απογόνους εάν ζευγαρώνουν με καναρίνια. 

Τα καναρίνια είναι σκληραγωγημένα και μπορούν να ζήσουν παντού! Μπορείτε να τα να διατηρήσετε στο σαλόνι, σε εσωτερικό πτηνοτροφείο, σε κλουβί αναπαραγωγής ή σε υπαίθριο πτηνοτροφείο. Τους αρέσουν τα φυτά, όμως, δεν είναι πραγματικά απαραίτητα για την ευημερία τους. Τα περισσότερα είδη καναρινιών είναι ανθεκτικά και προσαρμόζονται τέλεια σε εύκρατα κλίματα. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις, τις οποίες θα εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο.

Τι τρώνε, όμως, τα υπέροχα αυτά πτηνά; Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά μείγματα σπόρων για καναρίνια. Μπορείτε, επίσης, για συμπλήρωμα διατροφής να τους δίνετε κάθε τόσο τροφή από αβγά (κυρίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο) και φρέσκους σπόρους από αγριόχορτα. Στα καναρίνια αρέσει επίσης περιστασιακά να τρώνε κομμάτια από φρούτα, όπως μήλα. Πρέπει πάντοτε να υπάρχει διαθέσιμη άφθονη άμμος, ώστε να μπορούν να τρώνε όση χρειάζονται. Η ειδική άμμος για πτηνά που καλύπτει το συρτάρι στο δάπεδο του κλουβιού βοηθάει την πέψη και συντελεί στο άλεσμα των σκληρών τροφών. Όσο αφορά την... ατομική τους υγιεινή, σχεδόν σε όλες τις ράτσες των καναρινιών αρέσει να κάνουν μπάνιο. Το νερό θα πρέπει να το αλλάζετε καθημερινά. 

Είναι γνωστό ότι όλα τα αρσενικά καναρίνια κελαηδούν, ανεξαρτήτως ράτσας. Μάλιστα, τα ωδικά καναρίνια επιλέγονται για το κελάηδημά τους γιατί είναι οι καλύτεροι τραγουδιστές μεταξύ των καναρινιών. Τώρα, όσο αφορά την προσωπικότητα των πτηνών, αυτή διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία τους. Ορισμένες ποικιλίες καναρινιών, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Νόριτς, είναι εξαιρετικά ήσυχες, σε αντίθεση με κάποιες πιο ζωηρές και φασαριόζικες. Εάν τα προσεγγίσετε ήρεμα, σας συνηθίζουν πολύ γρήγορα, αν και ποτέ δεν πρόκειται να γίνουν τόσο ήμερα όσο ορισμένα είδη παπαγάλων.

Τα δημοφιλή αυτά πτηνά, έχουν τη δυνατότητα να ζευγαρώσουν πολύ άνετα σε αναπαραγωγικά κλουβιά που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο. Ένα κλουβί μεσαίου μεγέθους έχει μήκος περίπου 35-40 και ύψος και βάθος 30 εκατοστά. Ένα τέτοιο κλουβί αποτελεί ιδανικό χώρο διαμονής για το ζευγάρι στη διάρκεια της περιόδου της αναπαραγωγής. Να σημειωθεί εδώ ότι τα καναρίνια προτιμούν ανοιχτό χώρο, όπως ένα καλάθι ή μια μισάνοιχτη φωλιά. Κατά μέσο όρο το θηλυκό γεννά 4-5 αβγά, τα οποία έχουν ωχρό πράσινο χρώμα με μαύρες κηλίδες. Το θηλυκό επωάζει τα αβγά επί 13-14 ημέρες. Οι γονείς ανατρέφουν τα νεογνά τους όχι μόνο με σπόρους, αλλά επίσης με αβγά. Είναι ζωτικής σημασίας, συνεπώς, τα πουλιά να έχουν ικανή ποσότητα τροφής από αβγά συνεχώς, καθώς τα νεογνά αποκτούν φτερά μόλις γίνουν 14 ημερών. Στο στάδιο αυτό δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να φροντίσουν σωστά τον εαυτό τους και εξακολουθούν να ανατρέφονται από το αρσενικό για κάποιο χρονικό διάστημα, όλο και λιγότερο όμως. Ένα καλό αναπαραγωγικό ζευγάρι σε καλή κατάσταση είναι ικανό να αναπαραχθεί αρκετές φορές τον χρόνο. 

Μάθετε πώς θα επιλέξετε το σωστό καναρίνι!

Ανυπομονείτε να φέρετε στο σπίτι το νέο σας φτερωτό φίλο. Διαλέξτε όμως το κατάλληλο καναρίνι, εκείνο που τηρεί τις προϋποθέσεις για να γίνει μια ευχάριστη συντροφιά, χωρίς απρόβλεπτα προβλήματα! 

Αφού αποφασίσατε ότι το κατοικίδιο που θέλετε να αποκτήσετε είναι καναρίνι, το επόμενο βήμα είναι να μάθετε πώς να επιλέξετε το σωστό, με βάση αφενός τις προτιμήσεις σας, αν θέλετε δηλαδή να δώσετε έμφαση στο χρώμα ή στη φωνή και αφετέρου την καλή του υγεία, παρατηρώντας καλά τα χαρακτηριστικά του. 

Χρώμα, φωνή ή πτέρωμα;

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες καναρινιών, μένει απλώς να σιγουρευτείτε τι σας γοητεύει περισσότερο, το χρώμα, η φωνή ή το πτέρωμα; Πιο συγκεκριμένα αυτά είναι:

1. Καναρίνια Τύπου (μέγεθος και σχήμα σώματος, παρουσιαστικό): 
α) Με ίσιο πτέρωμα (Border, Gloster, Norwitch, Crest, Fife, Yorkshire, Lancashire, Lizard, Γερμανικά σκουφάτα)
β) Τα σγουρά (Παρισιού, Πάδοβας, Βορά, Νότου, Φιορίνο, Γιγαντιαίο Ιταλίας, Ελβετίας)
γ) Τα καμπούρικα με ίσιο ή σγουρό πτέρωμα ( Βελγίου, Σκοτίας, Μονάχου, Ιαπωνίας, Βέρνης)
2. Καναρίνια χρώματος (πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα, καφέ, άσπρα, γκρι και διάφορους άλλους συνδυασμούς)
3. Καναρίνια φωνής (Roller Harz, Waterslager Malinois, Timbrado, American Singer, Chopper Warbler)

Παρατηρείστε τα καλά!

-Μην αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να σας συνεπάρει επιλέγοντας ένα καναρίνι βιαστικά, μόνο και μόνο επειδή ανυπομονείτε να το πάρετε σπίτι σας και να γνωριστείτε καλύτερα μαζί του. Τα καναρίνια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα πτηνά, που σημαίνει ότι αν πάρετε κάποιο με πρόβλημα υγείας, πιθανόν να αντιμετωπίσετε μεγάλες δυσκολίες πριν ακόμα προλάβετε να το χαρείτε. Δώστε προσοχή λοιπόν στα παρακάτω, τι πρέπει να προσέξετε στην εμφάνιση και στη συμπεριφορά του έτσι ώστε να είστε ήσυχοι ότι επιλέξατε σωστά. 

-Το καναρίνι πρέπει να δείχνει ζωηρό, αντίστοιχα και η ματιά του πρέπει να είναι ζωηρή και φωτεινή ενώ το φτέρωμα του να δείχνει πλήρες και στιλπνό. Όλα αυτά αποτελούν βασικές ενδείξεις πως το πτηνό είναι υγιές. Αντίθετα, το καναρίνι που κάθεται διαρκώς άκεφο, με το κεφάλι μέσα στις φτερούγες του και με το φτέρωμά του να είναι ακατάστατο, πρέπει να αποφεύγεται η αγορά του. Παρατηρήστε την κουτσουλιά του, αν είναι αραιή και δίχρωμη σημαίνει πως αυτό είναι άρρωστο και μάλλον έχει προσβληθεί από ιό. Παρακολουθήστε επίσης και την αναπνοή του, αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει δεν είναι καλό σημάδι και μην το επιλέξετε.

-Αν θέλετε το καναρίνι σας να σας ξυπνάει μελωδικά κάθε μέρα με το κελάιδισμα του, προσέξτε καλά το φύλο! Μόνο το αρσενικό καναρίνι τραγουδάει. Το θηλυκό κάνει μόνο τιτιβίσματα! Βέβαια έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις όπου το θηλυκό κελαηδάει, είναι όμως για μικρό χρονικό διάστημα. Καλού κακού όμως μην το ρισκάρετε, επιλέξτε ένα αρσενικό καναρίνι που μάλλον δεν θα σας χαλάσει το χατίρι. Αν λοιπόν το κελάιδισμα έχει τόση μεγάλη σημασία για εσάς, πριν αγοράσετε αρσενικό καναρίνι αφιερώστε λίγο χρόνο παρακολουθώντας το τραγούδισμα του. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες μορφές τραγουδιού σε ένταση, χρώμα, ποιότητα. Επιλέξτε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ακουστικές προτιμήσεις. 

-Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι επίσης το μεταλλικό δακτυλίδι που φοράει το καναρίνι, εφόσον είναι ράτσας. Εκεί υπάρχουν όλες πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης, το έτος γέννησης και τον εκτροφέα του καναρινιού. 

Βασικές οδηγίες πηγαίνοντας σπίτι

-Προμηθευτείτε το κατάλληλο κλουβί, με διαστάσεις από 35x25x35cm έως 45x30x35cm περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του καναρινιού. Αποφύγετε τα κλουβιά που είναι φορτωμένα με διακοσμητικά αντικείμενα και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν στρογγυλό σχήμα αφού προκαλούν δυσφορία στα πουλιά. Ο απαραίτητος εξοπλισμός του θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο ταΐστρες για το μίγμα σπόρων, μία ποτίστρα, δύο καλαμάκια, δοχείο για την αυγοτροφή, δοχείο για την ειδική άμμο, χώρος για την πρασινάδα και μία μπανιέρα. 

-Μην αμελείτε σε καμία περίπτωση την καθαριότητα του κλουβιού. Πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να αλλάζετε το νερό καθημερινά!

-Μην τοποθετείτε το κλουβί σε σημεία με πολύ ζέστη, με ρεύματα αέρα ή με μεγάλη υγρασία. Επίσης αν διαπιστώσετε ότι το καναρίνι σας σταμάτησε απότομα να κελαηδά, σημαίνει ότι μάλλον η ατμόσφαιρα παραείναι κρύα για τα δεδομένα του. Αλλάξτε αμέσως τη θέση του!

Ιδανικές τροφές για καναρίνια

Το καναρίνι μας για να είναι υγιές και για να διατηρήσει τα ωραία λαμπερά φτερά του, αλλά και τη μελωδική φωνή του, πρέπει να τρέφεται σωστά.

Η βασική τροφή των καναρινιών πρέπει κατά 90% να καλύπτεται από σπόρους, όπως κεχρί, βρώμη, νίζερ, κανναβούρι, λιναρόσπορο, ρούπσεν γλυκό ή πικρό κόκκινο ή καφέ και παπαρουνόσπορος. Η τροφή θα πρέπει να είναι συσκευασμένη και καλής ποιότητας ώστε να μην μεταφέρει κάποια ασθένεια στον φτερωτό φίλο μας. Επίσης, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένο κουτί μακριά από έντομα που μπορεί να μολύνουν την τροφή. Σπόροι, στάρι και φύτρες σπόρων πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή του ώστε να έχει μια σωστή ανάπτυξη, πλούσιο υγιές τρίχωμα και μελωδική φωνή.

Επίσης μια πολύ θρεπτική τροφή με πολλές πρωτεϊνες που μπορούμε να δίνουμε στο καναρίνι μας είναι ένα μείγμα από αυγά βρασμένα, καρύδια, φυστίκια και φουντίκια αλεσμένα, φρυγανιά, χυμό από μισό πορτοκάλι, λίγο μέλι, ένα μικρό καρότο αλεσμένο και λίγο ριζάλευρο. Το συγκεκριμένο μείγμα προσφέρει στο καναρί πολλές πρωτεϊνες και φυτικές ίνες, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού του. Επίσης μπορούμε σε μικρές ποσότητες μία με δύο φορές την εβδομάδα να του προσφέρουμε καλά πλυμένα λαχανικά, όπως αγγούρι, μαρούλι, σπανάκι, καρότο, μπρόκολο, μαϊντανό και φρούτα, όπως μήλο, μπανάνα και πορτοκάλι, σύκα, πεπόνι κ.α. (το ιδανικό είναι να ξέρουμε από που προέρχονται ώστε να μην έχουν φυτοφάρμακο κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο πτηνό μας).
Φυσικά, τα πτηνά μας έχουν ανάγκη από φρέσκο νερό το οποίο πρέπει να ανανεώνουμε καθημερινά.

Ένα κόκκαλο σουπιάς κρεμασμένο στο κλουβί του θα του δώσει το απαραίτητο ιώδιο που χρειάζεται ο οργανισμός του για αποφυγή προβλημάτων στον θυροειδή αδένα. Επίσης καλό είναι να του προσφέρουμε ένα μείγμα άμμου από τρίμματα οστράκων (υπάρχουν σε ειδικά μαγαζιά) για το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός του. 

Το ζευγάρωμα των καναρινιών

Η αναπαραγωγή των καναρινιών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε σύντομα μερικά νέα και υγιέστατα πουλάκια στο κλουβί μας!

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι φυσικά η υγεία των γονιών. Θα πρέπει να έχουν καθαρά μάτια, να είναι ζωηρά, το αρσενικό να κελαηδάει, ενώ το πτέρωμά τους θα πρέπει να είναι και αυτό καθαρό και γυαλιστερό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στο κλουβί τους, το οποίο θα πρέπει να είναι και αυτό με την σειρά του καθαρό και σε ήσυχο σημείο τοποθετημένο. Πτηνά με λερωμένα φτερά, θολά μάτια, πληγές στα πόδια και γενικά νωχελικά δεν είναι κατάλληλα για γονείς.

Στο κλουβί τους τώρα, θα πρέπει να παρέχουμε φρέσκο και καθαρό νερό, τροφή, άμμο υγιεινής, ενώ θα ήταν απαραίτητο να τους προσφέρουμε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, φρέσκα μήλα και χόρτα, παστέλια και ένα κόκκαλο σουπιάς για να ακονίζουν το ράμφος τους.

Πρώτο στο κλουβί θα πρέπει να μπει το αρσενικό, και στη συνέχεια το θηλυκό, περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν την εποχή του ζευγαρώματος. Αυτό έχει σαν σκοπό να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Στην αρχή όμως, θα πρέπει να είναι χωρισμένα με ένα πλέγμα, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο του κλουβιού και το οποίο θα αφαιρέσουμε μετά από δύο ή και τρεις εβδομάδες.

Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει στα μισά του Μάρτη, οπότε αντίστοιχα θα πρέπει να ξεκινήσει η συμβίωση των δύο καναρινιών. Τότε θα πρέπει να τοποθετήσουμε διάφορα υλικά μέσα στο κλουβί, προκειμένου να χτίσει το θηλυκό την φωλιά όπου θα γεννήσει τα αυγά. Τα υλικά αυτά μπορούν να είναι τρίχες, νήμα, πούπουλα και κλαδάκια. Το μέρος στο οποίο θα τοποθετήσουμε το κλουβί θα πρέπει να είναι ήσυχο, σε κάποιο δωμάτιο στο οποίο δεν θα μπαίνουμε συχνά. Το θηλυκό χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να χτίσει την φωλιά του και τότε θα είναι και έτοιμο για να ξεκινήσει η γέννα. Τα αυγά γεννιούνται ένα την ημέρα και είναι από τρία μέχρι έξι. Οσες μέρες διαρκεί η γέννα των αυγών, θα πρέπει να ψεκάζουμε την φωλιά με σκόνη που καταπολεμάει τις ψείρες. 

Μια καλή τακτική για να γεννηθούν όλα τα πουλάκια την ίδια μέρα, είναι να απομακρύνετε το κάθε αυγό από την φωλιά, αντικαθιστώντας το με ένα πλαστικό, ενώ όταν γεννηθεί και το τελευταίο αυγό, τότε επιστρέφουμε και τα υπόλοιπα. Αν δεν γίνει αυτό, τα πουλάκια θα εκκολαφτούν σε διαφορετικές μέρες, με αποτέλεσμα τα τελευταία να έχουν τον κίνδυνο να τραυματιστούν θανάσιμα. Η διαδικασία της εκκόλαψης διαρκεί δεκατέσσερις μέρες και τότε θα δούμε τους νεοσσούς να ξεπροβάλουν και να τιτιβίζουν. Για τις επόμενες είκοσι ημέρες, θα πρέπει να ενισχύσουμε την διατροφή των καναρινιών μας, προσθέτοντας αυγοτροφή, βιταμίνες και μήλα. Μετά από εικοσιοκτώ εβδομάδες τα μικρά θα μπορέσουν να ζήσουν μόνα τους σε νέο κλουβί, ενώ οι γονείς τους θα είναι έτοιμη για την επόμενη αναπαραγωγή. Αν θέλουμε κάτι τέτοιο, δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε μία νέα φωλιά και να επαναλάβουμε την διαδικασία!

Οι κυριότερες ασθένειες των καναρινιών, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!!

Είναι πολύ βασικό όσοι έχουν καναρίνια να παρατηρούν τη συμπεριφορά τους προκειμένου έγκαιρα να αντιμετωπιστεί η κάθε επιπλοκή στην υγεία τους και να θεραπευτούν πιο εύκολα. Ποιες είναι οι ασθένειες που τα ταλαιπωρούν!

Η ενασχόληση με τα καναρίνια είναι ένα χόμπι ιδιαίτερα ευχάριστο για πολλούς ζωόφιλους που προτιμούν να εστιάσουν το ενδιαφέρον και την αγάπη τους σε πτηνά, αντί σε κάποιο τετράποδο. Θέλει πραγματική αφοσίωση και φροντίδα προκειμένου αυτά τα λιλιπούτεια πλάσματα να είναι ευτυχισμένα, όμως όπως συμβαίνει σε κάθε ζωντανό οργανισμό, μπορεί να αντιμετωπίσουν κι εκείνα διάφορα προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση όμως των καναρινιών, με σωστή πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να λύσουμε το 99% αυτών των προβλημάτων. Η παρατήρηση από απόσταση είναι απαραίτητη στην έγκαιρη διάγνωση ασθένειας. Θα πρέπει να ξέρετε πως όταν το πουλί έχει κάποιο πρόβλημα, σταματάει να κελαηδάει και κάθεται φουσκωμένο στο κλαδί χάνοντας τη ζωντάνια και τη ζωηράδα του. Συμβαίνει όμως και το εξής, αν πλησιάσουμε το πτηνό για να δούμε τι συμβαίνει, εκείνο, καθαρά από ένστικτο, το πιθανότερο είναι πως θα κρύψει το πρόβλημα του, κάτι που θα μας ξεγελάσει και ίσως επαναπαυτούμε ότι όλα είναι καλά. Παρατηρήστε από μία απόσταση τη συμπεριφορά του πτηνού σας κι αν διαπιστώσετε την οποιαδήποτε αλλαγή απευθυνθείτε αμέσως σε κάποιον ειδικό. Υπάρχουν μία σειρά από ασθένειες που προσβάλουν τα καναρίνια και καλό είναι να είστε ενημερωμένοι για να διαχειριστείτε καλύτερα οποιαδήποτε απρόσμενη εξέλιξη στην υγεία του.


Ασπεργίλλωση
Το καναρίνι αναπνέει βαριά και αδυνατίζει ανησυχητικά παρόλο που τρέφεται επαρκώς. Κύρια αιτία της συγκεκριμένης ασθένειας είναι η μολυσμένη τροφή από μύκητες. Πρόκειται για μία σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων στους πνεύμονες και στο έντερο, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο του πουλιού. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να προσέχετε την τροφή που δίνετε στο καναρίνι σας, καθώς πρέπει να διατηρείται στιλπνή, να μην παραμένει για πολύ καιρό σε κλειστό χώρο, ούτε να παραλείπετε να κλείνετε τη συσκευασία κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Όταν διαγνωστεί η νόσος και το καναρίνι ξεκινήσει τη θεραπεία του, οπωσδήποτε πρέπει να απολυμάνετε το κλουβί και όλα τα εξαρτήματα, κάτι που έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται να κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ευλογιά
Η ευλογιά στα καναρίνια προκαλείται από ένα μικρόβιο και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι κιτρινόασπρες κηλίδες στο κεφάλι, στο στήθος, στα φτερά και στα πόδια. Ταυτόχρονα το πουλί υποφέρει από δύσπνοια και αποβάλλει βλέννες.

Αρρώστιες των ματιών
Οι αρρώστιες στα μάτια των καναρινιών συνήθως προκαλούνται από τα ρεύματα και εκδηλώνονται με δάκρυα και τσίμπλες. Σε πρώτη φάση αντιμετωπίστε την κατάσταση με ένα διάλυμα χαμομηλιού. Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από δυο ημέρες, πιθανόν να πρόκειται για μόλυνση από βακτηρίδια και πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.


Διάρροια
Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και η αλλοιωμένη τροφή αποτελούν συχνά την αιτία αβλαβών διαρροιών. Σε μία τέτοια κατάσταση μπορείτε να του δώσετε λίγο κάρβουνο για πουλιά και να προσθέσετε μία μικρή ποσότητα χαμομήλι στο νερό του. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να κρατάτε το καναρίνι σας ζεστό για να μην χάνει δυνάμεις. Αν η διάρροια δεν σταματήσει πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο, αλλιώς το πουλί θα χάσει πολλά υγρά και μεταλλικά στοιχεία επιφέροντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.


Δυσκοιλιότητα
Η παχιά και ακατάλληλη τροφή και η κατάποση ξένων σωμάτων μπορεί να γίνουν αιτία δυσκοιλιότητας. Όταν τα καναρίνια υποφέρουν από δυσκοιλιότητα θα δείτε να κάθονται με ανακατεμένο φτέρωμα, προσπαθώντας να αφαιρέσουν τα κόπρανα με το ράμφος τους. Μερικές σταγόνες λάδι και τα χορταρικά στη διατροφή τους μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, διαφορετικά ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

Απόφραξη του ωαγωγού
Μία κατάσταση που δυστυχώς είναι πολλές φορές μοιραία για αδύναμα καναρίνια. Κατά την απόφραξη του ωαγωγού, το αυγό δεν μπορεί να απορριφθεί από το σώμα του πουλιού. Θα το καταλάβετε βλέποντας το καναρίνι να κάθεται στο πάτωμα του κλουβιού, με ανοιχτά τα πόδια και να δείχνει εξαντλημένο ενώ οι κινήσεις της ουράς δείχνουν την προσπάθεια του να βγάλει το αυγό. Τροφή χωρίς ασβέστιο, κρύο, πολύ μεγάλα αυγά και κληρονομική προδιάθεση είναι οι αιτίες αυτής της παθολογικής κατάστασης που είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού το πουλί δεν μπορεί ούτε να κουτσουλίσει. Απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρο που με συγκεκριμένες μαλάξεις θα βοηθήσει το καναρίνι να βγάλει το αυγό.



Ακάρεα
Το πουλί ξύνεται, είναι ανήσυχο και τα αρσενικά σταματούν το κελαηδούν. Τα ακάρεα είναι ορατά με γυμνό μάτι πάνω στο πουλί. Συνήθως φωλιάζει στα κλαδιά του κλουβιού οπότε θα το εντοπίσετε εκεί. Τα ακάρεα δεν σκοτώνουν το πουλί, αλλά το εξασθενούν τόσο πολύ που αναπόφευκτα γίνεται ευάλωτο σε άλλες ασθένειες. Με ειδικά προϊόντα θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε, αλλά και πάλι με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο κτηνίατρος σας.

Ακάρι της τραχείας
Το ακάρι της τραχείας εκδηλώνεται με δύσπνοια στην αρχή και σε προχωρημένο βαθμό με έντονο βήχα του πουλιού. Είναι αρκετά συνηθισμένο στα καναρίνια και μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση με σιγουριά. Τα καναρίνια είναι πολύ ευαίσθητα στο αναπνευστικό τους σύστημα και γι’αυτό μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο που θα σας κατευθύνει ανάλογα.



Παχυσαρκία
Η μεγάλη ποσότητα τροφής και η περιορισμένη κίνηση έχουν σαν αποτέλεσμα το υπερβολικό πάχος. Το αποτέλεσμα είναι η κακή διάθεση και η απώλεια πτητικής ικανότητας, αφού οι μύες είναι πολύ χαλαροί και το βάρος μεγάλο. Τα πολύ παχιά καναρίνια δεν κελαηδούν και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις αναπνέουν με δυσκολία, σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να φροντίσετε πολύ τη δίαιτα του καναρινιού σας. Όμως προσέξτε γιατί η απότομη αλλαγή της διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα διαταραχές στο έντερο. Ελαττώστε τη τροφή του σταδιακά και εμπλουτίστε την με χορταρικά. Μια δοκιμασμένη δίαιτα των εκτροφείων είναι φρυγανιά με λίγο γάλα, γαρνιρισμένη με σπόρο παπαρούνας. Επίσης προτρέψτε το καναρίνι σας κινηθεί μέσα στο κλουβί του, χωρίς ασφαλώς να το τρομάζετε.

Πτερόρρορια
Πρόκειται για τη φυσιολογική ετήσια αλλαγή του πτερώματος κάθε πουλιού όπου κατά τη διάρκεια της, από Ιούλιο έως Οκτώβριο, θα πρέπει να το ταΐζετε καλά, να του χορηγείτε συμπληρώματα και να το βάζετε συχνά στην μπανιέρα για μπάνιο. Και μην προβληματίζεστε που το αρσενικό σας καναρίνι δεν κελαηδά, στην περίοδο της πτερρόροριας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Τα πουλί πρέπει σ’αυτή τη φάση της ζωής του να είναι ξεκούραστο και σε καλή κατάσταση ενώ όπως προαναφέραμε, να το ενθαρρύνετε να κάνει μπάνιο καθημερινά για να ανακουφίζεται από τον πόνο.