Φροντίδα του σκύλου μας!!


Φροντίδα του σκύλου

Τι πρέπει να έχω πάντα στο μυαλό μου για το νέο μου φίλο...
  • Προσέχετε τη διατροφή, την εξάσκηση και την υγιεινή του.
  • Συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας.
  • Μην αμελείτε τους εμβολιασμούς.
  • Παρατηρείτε πάντα τη συμπεριφορά του νέου σας φίλου.
  • Συμπεριφερθείτε του όπως θα θέλατε να φέρονται σε εσάς!
      ...και τώρα πιο αναλυτικά...   

Πρώτη φορά στο σπίτι. 
Παρότι θα θέλετε να χαρείτε το καινούργιο σας κουταβάκι, τις πρώτες μέρες αφήστε το ελεύθερο να εξερευνήσει το νέο του σπίτι και να σας γνωρίσει. Αποφύγετε το μπάνιο, κάντε του στεγνό καθάρισμα αν χρειαστεί.    

 Εμβολιασμοί   
Το κουτάβι μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια του δε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με άλλα ζώα.Κρατάτε το κουτάβι σε χώρο ελεγχόμενο και μη το βγάζετε βόλτα.    

Πρώτη τουαλέτα    
Ένα κουτάβι συμπεριφέρεται όπως και ένα μωρό. Μετά από κάθε γεύμα θα θέλει να κάνει την τουαλέτα του. Είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί αυτό δίνοντας στο κουτάβι συγκεκριμένα γεύματα. Μετά το γεύμα οδηγήστε το κουτάβι στο χώρο όπου θα είναι η τουαλέτα του και επιβραβεύστε το όταν θα κάνει την ανάγκη του εκεί. Αργότερα, αφού το κουτάβι ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολίων του, μπορείτε να το μάθετε να κάνει την τουαλέτα του στην βόλτα του.  


Διατροφή 

 Ένα κουτάβι θα πρέπει να ταΐζεται περίπου 4 φορές την ημέρα, με τροφή κατάλληλη για τη ράτσα και την ηλικία του και σε ποσότητα ανάλογη με το βάρος του. Οι περισσότερες τροφές ποιότητας αναγράφουν την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να τρώει το κουτάβι ώστε να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος. Επίσης ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συμβουλέψει καταλλήλως. 
  Για την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή ενός κουταβιού συνιστούμε ξηρά τροφή (κροκέτα) το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Η ξηρά τροφή θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από άφθονο φρέσκο νερό. Κατά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να δίνετε την ξηρά τροφή μουλιασμένη σε χλιαρό νερό και ανακατεμένη με λίγη κονσέρβα για κουτάβια.
 Σε ένα μικρόσωμο κουτάβι δίνετε του επίσης νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι διαλυμένο, για να αποφύγετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας.
Συνιστούμε να αποφεύγετε τις λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα. Δίνετέ του μόνο πολύ μικρές ποσότητες για λόγους εκπαίδευσης ή επιβράβευσης.
Τρόφιμα προορισμένα για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκά, γάλα, αγελαδινά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα) δε συνίστανται. Σκυλάκια άνω των 2 μηνών έχουν λάβει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος από τη μητέρα τους. Αν θεωρηθεί όμως απαραίτητο από τον κτηνίατρο, υπάρχουν σκευάσματα απολύτως κτηνιατρικά υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος σε σκόνη. 

Ευαισθησίες 

Παρότι ένας σκύλος είναι πιο ανθεκτικός από τον άνθρωπο στις καιρικές συνθήκες, ένα κουτάβι είναι ευαίσθητο όπως ένα μωράκι. Μη το αφήνετε για ώρα σε δυνατό ήλιο ή βρεγμένο στο κρύο. Αν το κουτάβι μένει σε εξωτερικό χώρο, έχετε του ένα σπιτάκι καθαρό και στο κατάλληλο μέγεθος. 

 Να θυμάστε πως ό,τι ενοχλεί έναν άνθρωπο ενοχλεί και ένα σκυλάκι. Δεν κάνει όμως να φτάνουμε σε υπερβολές.Ένα σκυλάκι είναι ένα ευαίσθητο πλάσμα το οποίο χρειάζεται τη συντροφιά και την αγάπη της οικογένειάς του. Οι άσκοπες φωνές όπως και η βία θα του δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα. Πρέπει να ψυχολογείτε το ζωάκι σας με τον ίδιο τρόπο που θα ψυχολογούσατε ένα παιδί. Ένα σκυλάκι είναι ο καθρέφτης του αφεντικού του. Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά παρά μόνο σκυλιά που έλαβαν λάθος ανατροφή.

  Βόλτες

Κάθε σκυλάκι, από το πιο μεγαλόσωμο ως το πιο μικροσκοπικό, έχει ανάγκη από βόλτα σε καθημερινή βάση. Η βόλτα είναι ανάγκη του σκύλου, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Ένα σκυλάκι το οποίο μένει καθημερινά μέσα στο διαμέρισμα θα γίνει νευρικό ακριβώς όπως και ο άνθρωπος! Βόλτα θα πρέπει να βγαίνει ένα σκυλάκι καθημερινά, όσο περισσότερες φορές γίνεται και για το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Πάντα παρακολουθείτε το σκυλάκι σας αν κουράστηκε ή θέλει νερό. Αποφύγετε τις βόλτες μόνο σε νεαρή ηλικία, όπως αναφέρθηκε και στην παράγραφο «ευαισθησίες». Πάντα βγάζετε το σκυλάκι σας βόλτα με λουράκι, ώστε να αποφύγετε ατυχήματα.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση ενός κουταβιού μπορεί να γίνει ως ένα σημείο από το αφεντικό του – όπως για παράδειγμα για την τουαλέτα του. Ένα σκυλάκι μπορεί να καταλάβει από την φωνή πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι νομίζουμε. Όποτε μαθαίνει κάτι το ζωάκι σας πρέπει να επιβραβεύεται, αλλά οι λιχουδιές πρέπει να είναι μετρημένες ώστε το ζωάκι να μη μάθει να κάνει κάτι μόνο για το φαγητό. Η ικανότητα εκμάθησης ενός κουταβιού είναι σημαντικά αυξημένη από τον 4ο – 5ο μήνα και μετά όπου πλέον εμπεδώνει ό,τι μαθαίνει. Οι κακές συνήθειες θα πρέπει να περιοριστούν από την αρχή. Δεν πρέπει όμως να προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φύση του ζώου!


   Στην ηλικία των 4 μηνών το σκυλάκι θα αρχίσει να αλλάζει τα δόντια του. Εκείνη την περίοδο το κουτάβι θα ψάχνει αντικείμενα να μασήσει, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του. Δώστε του ειδικά κόκαλα και αποθαρρύνετε το από το μάσημα των παπουτσιών σας. Επίσης είναι φυσικό τότε η οδοντοστοιχία του να μην είναι πλήρης.

Μπάνιο

Ένα σκυλάκι μπορεί να κάνει μπάνιο μία φορά το μήνα, με σαμπουάν κατάλληλο για σκυλιά της ηλικίας του. Στο ενδιάμεσο μπορείτε να του κάνετε στεγνό καθάρισμα με ειδικά σαμπουάν. Αποφύγετε το μπάνιο 2 μέρες πριν και μετά από εμβολιασμό ή εξωτερική αποπαρασίτωση με αμπούλα.

Γλώσσα του σώματος

Ένα σκυλάκι δε μπορεί να μιλήσει αλλά μπορεί να εκφραστεί με τη γλώσσα του σώματος. Η συμπεριφορά του θα σας πει αν χρειάζεται κάτι, αν είναι χαρούμενο και υγιές. Αν δείτε το ζωάκι σας άκεφο ή άρρωστο, αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!