Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η φροντίδα ενός Τσιουάουα, τι να προσέχουμε όσον αφορά την υγεία του!

Η φροντίδα ενός Τσιουάουα, τι να προσέχουμε όσον αφορά την υγεία του!

Τσιουάουα, μικροσκοπικό και υπέροχο! Ένα σκυλί ιδιαίτερα αγαπητό, που απαιτεί όμως ειδική περιποίηση για να είναι χαρούμενο, μα προπάντων υγιές. Οδηγός περιποίησης για το λιλιπούτειο φίλο σας!

Αν είστε ιδιοκτήτης ενός Τσιουάουα ή σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα σκυλί της συγκεκριμένης ράτσας είναι καλό να γνωρίζετε κάποια βασικά σημεία που αφορούν την υγεία και την καθημερινότητα του. Η πρόληψη άλλωστε λειτουργεί πάντα θετικά. 

-Τα Τσιουάουα είναι το μοναδικό είδος σκυλιού που από τη φύση του έχει ατελές κρανίο. Γεννιέται δηλαδή με μία οπή που γεμίζει καθώς μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τους πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι να σχηματιστεί εντελώς το κρανίο του. Όμως υπάρχουν και πολλά Τσιουάουα στα οποία η οπή αυτή δεν θα κλείσει ποτέ, καθιστώντας τα ευαίσθητα σε τραυματισμούς.



-Δυστυχώς τα Τσιουάουα παίρνουν εύκολα βάρος που αν δεν βρίσκεται μέσα στα επιθυμητά όρια επιβαρύνονται οι αρθρώσεις του. Πάντα να ελέγχετε τα κιλά του και να ενεργείτε άμεσα όταν ο δείκτης της ζυγαριάς τείνει έστω και ελάχιστα προς τα επάνω.

-Τα Τσιουάουα έχουν ευαίσθητα ούλα, κρυολογούν εύκολα και μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικά προβλήματα όπως είναι επιληψία. Επίσης κινδυνεύουν και από υπογλυκαιμία που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να καταλήξει σε κώμα. 

-Το γεγονός ότι φταρνίζεται και ροχαλίζει συχνά, οφείλεται στην κοντή μύτη του. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε γι’αυτό.



-Τα μάτια ενός Τσιουάουα επειδή είναι μεγάλα και προεξέχουν είναι ευαίσθητα απέναντι σε μολύνσεις. 

-Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να τρέμει ένα Τσιουάουα, κάτι που οφείλεται όχι απαραίτητα σε πρόβλημα υγείας αλλά επειδή το σκυλί είναι αγχωμένο ή απεναντίας πολύ χαρούμενο!

-Λόγω του μικρού του μεγέθους έχει υψηλότερο μεταβολισμό και αποβάλλει πιο εύκολα θερμότητα συγκριτικά μ’ένα μεγαλύτερο σκυλί. Καλό είναι λοιπόν τους κρύους μήνες του χειμώνα να του φοράτε ένα ζεστό ρουχαλάκι.



-Μη σας ξεγελάει το μικρό μέγεθος του Τσιουάουα. Έχει ακριβώς τις ίδιες ανάγκες για βόλτα και παιχνίδι όπως ένα μεγαλόσωμο σκυλί. Οπότε ούτε να το σκέφτεστε να το περιορίζετε στο σπίτι, δεν είναι γάτα! Έχει τόση ενέργεια που πρέπει να την εκτονώσει σε τρέξιμο χωρίς λουρί σε ένα ασφαλές σημείο, μην το απογοητεύσετε! 

-Μην παραλείπετε να το χτενίζετε. Παρόλο το μικρό του όγκο πολύ γρήγορα μπορεί να σχηματίσει κόμπους αν πρόκειται για το μακρύτριχο είδος. Να περιποιείστε καθημερινά τη γούνα του αν είναι μακρύτριχο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν είναι κοντότριχο. Και αυτό που συμβαίνει στα Τσιουάουα; Τα μακρύτριχα είδη χάνουν λιγότερο τρίχωμα συγκριτικά με τα κοντότριχα, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι τόσο απαραίτητο να το κουρέψετε. 

-Μάλλον θα παιδευτείτε λίγο με τη διατροφή του μικροσκοπικού σας φίλου αφού είναι ιδιαίτερα εκλεκτικός και δεν συμβιβάζεται εύκολα. Θέλει πάντα να τρώει αυτό που του αρέσει και όχι να πειραματίζεται. Προσοχή στις ποσότητες, η όρεξη του κάποιες φορές είναι ανεξέλεγκτη.

-Αντίστοιχα μεγάλη προσοχή χρειάζεται αν σκοπεύετε να ζευγαρώσετε το θηλυκό σας Τσιουάουα. Λόγω ότι τα κουταβάκια γεννιούνται με μεγάλο κρανίο, πιθανόν να πρέπει να γίνει καισαρική τομή αφού ο φυσιολογικός τοκετός ενδέχεται να ταλαιπωρήσει πολύ τη μέλλουσα μαμά. Για το λόγο αυτό ο κτηνίατρος πρέπει να παρακολουθεί την εγκυμοσύνη για να διαπιστώσει αν θα χρειαστεί ή όχι καισαρική τομή.