Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Δισκοπάθεια, η πάθηση που ταλαιπωρεί τα πεκινουά!

Δισκοπάθεια, η πάθηση που ταλαιπωρεί τα πεκινουά!

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρεί ένα σκυλί που ανήκει στη ράτσα πεκινουά είναι η δισκοπάθεια. Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε και να κάνετε πιο άνετη την καθημερινότητα του!

Σε γενικές γραμμές τα πεκινουά δεν εμφανίζουν επιπλοκές στην υγεία τους και δεν είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, οπότε μην προβληματίζεστε ως προς την απόκτηση ή μη ενός σκυλιού που ανήκει στη συγκεκριμένη ράτσα. Παρόλα αυτά η πιο συχνή «αδυναμία» τους, είναι τα προβλήματα που έχουν με τη μέση τους λόγω της χαρακτηριστικής ανατομικής κατασκευής τους. Δηλαδή το μακρύ σώμα και τα κοντά πόδια προκαλούν με τον καιρό δισκοπάθεια από την οποία πραγματικά υποφέρουν. 

Με άλλα λόγια υπάρχει προδιάθεση και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο αφορά το χειρισμό ενός πεκινουά και παράλληλα να ξέρετε πως να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα εγκαίρως για να μπορέσετε να το βοηθήσετε πριν η δισκοπάθεια του προχωρήσει και γίνει πιο σοβαρή. Θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσουμε ότι ένα πεκινουά δεν είναι καταδικασμένο να υποφέρει από πόνους στη μέση, αφού με την πρόληψη μπορεί και να μην εκδηλώσει ποτέ την πάθηση. 



Αν λοιπόν θέλετε να αποκτήσετε ένα σκυλάκι της συγκεκριμένης ράτσας, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να το εκπαιδεύσετε έτσι, ώστε να αποφεύγει τα άλματα από μεγάλο ύψος, ακόμα και εκείνη η αγαπημένη του συνήθεια να ανεβαίνει στον καναπέ είναι επιβαρυντική για τη μέση του. 

Προσπαθήστε σταδιακά να του απαγορεύσετε να ανεβοκατεβαίνει στον καναπέ και προμηθευτείτε ή φτιάξτε ένα μέρος που θα μπορεί να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει, επίσης σε κάποιο επίπεδο αφού θέλει τόσο πολύ να βρίσκεται στα ψηλά. Και εννοείται αισθητά χαμηλότερα από το ύψος του καναπέ. Αν παρόλο τις προσπάθειες σας επιμένει για τον καναπέ, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το βοηθάτε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει πιάνοντας το προσεκτικά από το στήθος.



Χωρίς να θέλουμε να σας τρομοκρατήσουμε, η δισκοπάθεια είναι μια πάθηση που κάνει πολύ δύσκολη την καθημερινότητα ενός πεκινουά και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παράλυση. Μπορεί να προκληθεί και χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός κατά το παρελθόν ενώ, όπως ήδη προαναφέραμε, καθοριστικής σημασίας είναι η πρόληψη που μπορεί στην κυριολεξία να σώσει το σκυλάκι σας από την επώδυνη αυτή κατάσταση. 

Έτσι λοιπόν πρέπει να επισκέπτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κτηνίατρο για να ελέγχει τη μέση του ενώ καλό είναι να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα ύποπτα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα δισκοπάθειας. Η συμπεριφορά δηλαδή ενός πεκινουά είναι πολύ χαρακτηριστική όταν κάτι δεν πάει καλά, συνήθως δεν έχει διάθεση να παίξει ή να κινηθεί, δείχνει να πονάει κάθε φορά που το αγγίζετε και παρουσιάζει δυσκαμψία. Επομένως αν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα εκδηλώνεται στο σκυλάκι σας, είναι αναγκαίο να το πάτε στον κτηνίατρο. 



Δυστυχώς ο μεγαλύτερος αριθμός των πεκινουά υποφέρει από δισκοπάθεια κι αν το δικό σας ήδη ταλαιπωρείται από την πάθηση, φροντίστε τουλάχιστον τα σημεία που του αρέσει να αναπαύεται να είναι ξεκούραστα, άνετα και μαλακά. Επίσης το κρεβάτι του να βρίσκεται σε δροσιά που βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση από τους πόνους της μέσης.