Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σπιτάκι σκύλου: Πώς να προστατεύσετε σωστά το σκύλο σας από το κρύο

 Σπιτάκι σκύλου: Πώς να προστατεύσετε σωστά το σκύλο σας από το κρύο



Ο χειμώνας μπήκε και επίσημα πια στη χώρα μας, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια.

Βγάζουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα, στρώνουμε χαλιά, ανάβουμε τη θέρμανση και ο σκύλος μας...είναι στο κήπο μας, μόνος και παρατημένος;

Θυμηθείτε ότι είστε οι μόνοι που μπορείτε να προστατεύσετε τους τετράποδους φίλους σας από το κρύο και η γούνα τους μόνο δεν είναι αρκετή.
Αν δεν μπορείτε να έχετε το σκύλο σας μέσα στο σπίτι, που είναι το καλύτερο με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να του προσφέρετε ένα ζεστό και πάντα στεγνό κατάλυμμα, όπου θα κόβει ο αέρας και η βροχή. Το καταφύγιό του θα πρέπει να είναι κατάλληλο για το μέγεθός του και να μπορεί εύκολα να πάει εκεί.

Ένα σπιτάκι σκύλου, εκτεθιμένο σε βροχή,κάτω από ένα δέντρο, δεν αρκεί από μόνο του για να κρατήσει το ζώο ζεστό.
 Επίσης, πολλές φορές ένα ξύλινο σπιτάκι που φτιάχνουν κάποιοι μόνοι τους δεν προσφέρει την ίδια μόνωση με τα πλαστικά ή ξύλινα του εμπορίου, που είναι πλέον ειδικά φτιαγμένα, με μόνωση.  Προτιμήστε τα, αφού ούτως ή άλλως είναι ένα έξοδο που γίνεται για μία φορά. Το κόστος κυμαίνεται από 70 έως 150 και παραπάνω ευρώ,
ανάλογα με το υλικό κατασκευής και το μέγεθος.

Δεν αρκεί ο σκύλος να έχει σπιτάκι. Θα πρέπει να νιώθει ασφαλής μέσα σε αυτό και αν πέφτει επάνω στη στέγη του η βροχή ή ο αέρας το κουνά, ο σκύλος θα φοβάται.
Γι αυτό το σκυλόσπιτο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος με υπόστεγο, όπως το γκαράζ σας ή κάποια αποθήκη ή κάποια γωνία ή  να φτιάξετε ειδική στέγη επάνω από το σκυλόσπιτο.

Επίσης, το σκυλόσπιτο θα πρέπει να πατά σε γερό και καθαρό έδαφος, είτε σε τσιμέντο, είτε σε πλάκες. Μην το έχετε στο χώμα, αφού όταν βρέξει θα δημιουργηθούν λάσπες και θα βρωμιστεί τόσο ο σκύλος όσο και το σπιτάκι του.

Καλό θα είναι το σκυλόσπιτο να είναι υπερυψωμένο. Μπορείτε να το βάλετε πάνω σε ξύλινη βάση ή σε τσιμεντόλιθους, ώστε να προστατεύετε το ζώο από τυχόν νερά που κυλούν με ορμή, κατά τη διάρκεια καταιγίδας.

Φυσικά, μέσα στο σπιτάκι θα πρέπει να υπάρχει κρεββάτι σκύλου ή μαξιλάρα ή κουβέρτα. Ο,τιδήποτε μπορεί να κρατήσει το σκύλο ζεστό.

Tips:
  • Θα πρέπει να μάθετε από μικρό το σκύλο σας να μπαίνει στο σπιτάκι χωρίς να το φοβάται και χωρίς να το θεωρεί τιμωρία.Στρώστε μαλακό κρεββατάκι στο σπιτάκι του, ενθαρρύνετέ το να μπει μέσα και επιβραβεύστε το με μια λιχουδιά όταν το κάνει.Βάλτε του μέσα παιχνίδια και κοκκαλάκια μασουλήματος για να καταλάβει ότι εκεί είναι η φωλίτσα του. Μην το μαλώνετε ποτέγια κάτι που έκανε και ως τιμωρία μην το στέλνετε ποτέ ''σπίτι του''!
  • Αν το κουτάβι σας έχει την αστεία..συνήθεια να βγάζει από το σπιτάκι ό,τι του στρώνετε μέσα, μπορείτε νατου δείξετε ότι δεν πρέπει να το κάνει αυτό και να κολλήσετε πχ κάτω απ την κουβέρτα ταινία διπλής όψεως. Απασχολήστε τον με ένα παιχνίδι όταν τον βλέπετε να τραβά έξω το κρεββάτι του.
  • Μην έχετε δεμένο το σκύλο σας. Φτιάξτε του στο χώρο με το σπίτι έναν περιφραγμένο χώρο όταν θέλετε να τον περιορίσετε. Η ζωή με την αλυσίδα δεν είναι ωραία. Μην παραμελείτε το ζώο σας και μην ξεχνάτε τη βόλτα του!